Teater som en uppfriskande tvagning

Teaterns handling har sitt ursprung vid sekelskiftet, 18-1900 talet, och den tidens miljö- och hygieninsikter som började göra sig gällande. Den bygger på två barnböcker från den tiden av och Ottilia Adelborg och Wilhelm Busch.

I det faktiska historiska perspektivet kan nämnas Florence Nightingales insatser för bättre hygien och renhet inom sjukvården som snabbt visade sig rädda liv, inte minst under Krimkriget. I Sverige kom några årtionden senare Lubbe Nordströms rapport Lort-Sverige som väckte uppmärksamhet.

Dessa två här sammanslagna berättelser tar först och främst riktning mot i vilken anda vi skulle fostra våra egna barn gällande renhet, kroppsligt men också etiskt.

Teatergruppen är en jätteensemble på runt femtio personer från sju till sjuttio år som spelar ett manus på rim med massor av barn och ungdomar på scenen samtidigt. Det som väsentligen är hänförande är den energi och spelglädje som föreställningen förmedlar. Gruppen har kul på scenen och det smittar av sig. När man till sist lämnar lokalen känner man sig som om man själv just genomgått en uppfriskande tvagning.

Pelle Snygg och barnen i Snaskeby + Max & Moritz
Enskedespelet på Årsta Folkets Hus teater, Stockholm
Sista föreställning 28/9-23
Regi: Johanna Huss
Scenografi: Sara Jernberg
Musik: Magnus Larsson
Kostym: Paulina Åhnberg och Nina Fransson
Mask: Paulina Åhnberg
Ljus: Lina Benneth
Pedagoger: Johanna Burman och Ola Wallinder

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021