Rekordårens socionomer – köp ny bok om socialt arbete

Vad vet vi om socionomernas roll i den svenska välfärden? Uppfattningarna och förväntningarna är många och svaren beror på vem man frågar – allmänheten, grävande journalister, chefer, politiker eller klienter.

I Rekordårens socionomer. Utbildning, yrkeserfarenheter och livshistorier i ett livsperspektiv (redaktörer: Carin Flemström, Stig Larsson Hans Swärd) får en grupp socionomer själva komma till tals. Det är deras syn som speglas. De har en gedigen erfarenhet av socionomarbetet i många olika former. Deras yrkeskarriär började i slutet av 1960-talet, under den period som har kallats rekordåren. Ekonomin var god. Industrin gick på högvarv, levnadsstandarden ökade och samhällsreformer sjösattes. Kvinnorna gjorde på allvar sitt intåg på arbetsmarknaden. Den offentliga förvaltningen byggdes ut. I kommunerna ersattes förtroendemännen med tjänstemän som handläggare. Behovet av utbildade socionomer var stort när många av samhällets sociala problem skulle lösas. Välfärden skulle byggas färdig.

Men verkligen ville något annat. Oljekrisen vintern 1973–74 inledde en utveckling som kom att påverka välfärden och de offentliga förvaltningarnas verksamhet.

Särskilt 1990-talets ekonomiska kris och även senare kriser har lett till åtstramning och nedskärningar i välfärden och skärpta regler för dem som har det sämst i samhället.

Här följer vi i kollektivbiografins form socionomgruppen fram till i dag. Deltagarna har sett vårdideologiska idéer komma och gå. De ha arbetat med arbetslösa, fattiga, hemlösa och sjuka, och alla dem som inte fått ta del av de allmänna välståndsökningarna. Socionomerna har också varit välfärdens administratörer. En del har arbetat som chefer.

Vid sidan av den kollektiva berättelsen innehåller boken ett antal personliga berättelser där socionomerna med egna ord får spegla det sociala arbetets bredd. Hur de själva format sina arbetsuppgifter och navigerat i yrkeslivet. Passionen för arbetet och yrkesstoltheten blandas med besvikelser och motgångar.

Det här är en bok som bör läsas
av alla som är intresserade av socialt arbete och välfärdens förändringar under ett halvsekel.

Utgiven av Socialpolitik
(med stöd från CSA, Centralförbundet för socialt arbete)
Kan beställas från
[email protected]
Kostar 100:- + porto

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

3 Kommentarer

 1. […] Hjalmar Söderberg i Martin Bircks ungdom. Det var en tanke som dök upp vid läsningen av boken Rekordårens socionomer. Utbildning, yrkeserfarenheter och livshistorier i ett 50-årsperspektiv.Den kollektiva biografiska metoden belyser på vad sätt en grupp delar gemensamma erfarenheter och […] 2. Anna Fredriksson den 19 jul 2019 kl 22:36

  Hej Maria!

  Mejla bara din adress till
  [email protected]
  så skickar vi bok+ faktura

  Bästa hälsningar

  Anna F/redaktör 3. Maria Rangdag den 18 jul 2019 kl 18:05

  Hej!
  Hur kan man beställa boken Rekordårens socionomer från Er?Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021