Kusligt aktuell

Ett rappt och livfullt reportage om hur den sovjetiska propagandan manipulerat opinionen och om de personer som skapat den. Till stor del handlar den om den främste propagandisten Willi Münzenberg men Ingrid Carlberg växlar med nedslag i dagens trollfabriker och andra som tagit efter samma metoder såsom CIA.

Marionetterna är de politiker som tycker sig få sina idéer bekräftade och journalister som letar scoop. Särskilt de med en grundmurad tro på socialism går på de påhittade historierna och blir ”nyttiga idioter”. Många av dem har dock insett att de blivit lurade. Till och med Münzenberg tog så småningom kraftigt avstånd från Stalin vilket sannolikt ledde till att han blev mördad.

I sin iver att visa att påverkanskampanjerna styrt oss hamnar Carlberg snett ibland. På 1920-talet skapades en enorm opinion mot dödsdomarna mot Sacco och Venzetti, två italienfödda anarkister som dömdes för ett rånmord i USA. Det ledde till påverkanskampanjer mot vad som ansågs vara politiska domar. Femtio tusen protesterade till exempel i Stockholm. Carlberg driver linjen att de nog var skyldiga. Men nämner inte att USA:s myndigheter efter noggranna undersökningar officiellt konstaterat att de var oskyldiga och utsatta för ett justiemord.

Anmärkningsvärt är att Carlberg inte uppmärksammat att det finns en bok med snarlik titel om samma ämne men då om den nazistiska propagandan: Samhället som teater av Ingmar Karlsson och Arne Ruth (1984).

Marionetterna är kusligt aktuell. Vi omges i dag av falska nyheter från de ryska trollfabrikerna och massor av obevisade fakta på sociala medier. Kanske kan boken bidra till en större medvetenhet om hur lätt det är att manipulera sanningen.

Jan Molin

Marionetterna
En berättelse om världen som politisk teater
Ingrid Carlberg
Norstedts

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021