Fyra elefanter fyller 50 år

Utställningen är tämligen liten; sjutton tavlor varav ett fotomontage och en miniatyr, övriga i storleken 53 x 46, därtill tre små skulpturer i brons. Målningarna utgörs av de fyra för oss alla så bekanta elefanterna från barntvserien Fem myror är fler än fyra elefanter, som i år firar 50 år.

Owe Gustafson är trots sin ålder, dryga åttio år, fortfarande aktiv som målande konstnär. Ett av verken var producerat specifikt så sent som dagen innan den aktuella vernissagen. Personligen tilltalar mig de små bronsskulpturerna; utsökta och humoristiska i sitt utförande. Enligt Owe Gustafson själv, är det de som tilltalar honom mest att skapa.

Eftersom jag var något osäker på vernissagens adress såg jag till att vara ute i god tid och anländer en timma före utsatt tid. Samtidigt anländer en äldre herre, mycket elegant klädd. Samtidigt stiger vi ner till utställningslokalen. Det visade sig vara konstnären själv och jag får ett enskilt samtal med vederbörande. Givetvis måste jag fråga, ”varför elefanter?” Svaret är enkelt säger Owe.
– Jag blev helt enkelt tillfrågad av SvT om jag ville göra animationerna till ett barnprogram kallat Fem myror är fler än fyra elefanter, så egentligen är det fler myror än elefanter.

Någon annan speciell anknytning till
motiven finns helt enkelt inte. Och även om vi lätt förknippar Owe Gustafson med hans elefanter så är hans konstproduktion mycket mer än så.

Fyra elefanter och en kalv
Utställning av Owe Gustafson
Hedenius Editions i samarbete med SvD Accent, Stockholm
Kan ses t om 25 november 2023

Owe Gustafson, dryga 80, är fortfarande aktiv konstnär
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021