Hög tid att ge upprättelse åt pojkarna på Hälle

Dagens Nyheter har tidigare i en serie lyft fram berättelser av pojkar som var placerade på pojkhemmet Eolshäll i södra Stockholm. Där förgrep sig Göthe Ohlsson, som drev hemmet på pojkar som var i hans vård.

Anders Wijkman var generalsekreterare på Röda korset, 1979–1988 och enligt DN initierade han samarbetet med Göthe Ohlsson. Redan 2013 fick Anders Wijkman kännedom om de misstänkta övergreppen. Då intervjuades han av Anne Skånér som skrev en lång artikel i dåvarande RFHL:s tidskrift Oberoende, som nu är nedlagd. Hon var under en period ordförande för Samhällets styvbarn och hade många kontakter med före detta placerade. I sin artikel granskade hon Göthe Ohlsson utifrån källor som då valde att vara anonyma. När Wijkman genom artikeln fick vetskap om övergreppen uppmanade han inte Röda korset att göra någon egen granskning.
Så här säger han till DN:
” Nej. Det var en ganska kort intervju. Det var mer en fråga: kände du till? Och jag sade nej.”

När SocialPolitik gått till arkiven och tagit fram artikeln från 2013 framkommer att intervjun är längre än så. Artikeln säger i princip samma sak som DN alltså skriver om tio år senare.

Så hamnade hundratals unga pojkar på pedofilens mönsterhem
Redan 2013 beklagade Anders Wijkman. Men han agerade inte.

I våras när han blir intervjuad av DN säger Anders Wijkman att han vill agera. Han tycker Röda korset bör inleda ett slags försoningsprocess med pojkarna på Eolshäll. En extern utredning tillsattes också då och visar nu samma sak som DN och tidigare Oberoende, ”En fruktansvärd historia”, säger Röda Korsets stabschef.

I en uppföljande artikel berättar DN också att man 1992, när Göthe Ohlsson dog, hittade 1, 5 miljoner på hans båt. Pengar som efterlevande och Intresseföreningen Röda korset-My delade på.

”I föreningen diskuterade styrelsen huruvida Röda korset skulle använda pengarna till att upprätta en fond där tidigare fosterhemskillar kunde söka hjälp; många led av alkohol- och narkotikaberoenden som ibland hade förvärrats snarare än mildrats på Eolshäll.”

Det blev ingen fond då, men nu har tanken väckts igen. Morgan Hult, en av dem som blev utsatt, säger till DN att han tycker de är förtjänta av upprättelse.

– Den där miljonen i kassaskåpet skulle ju ha blivit en fond för ungdomar som bott på Hälle (Eolshäll, reds anm). Pengarna kan gå till de 400 personer som hamnade i Göthes våld och som fortfarande lider och hamnar i trångmål. Eller till våra barn. Det är ju dem som vi måste vara rädda om i dag.

Anna Fredriksson, redaktör för SocialPolitik

Om du laddar ner pdf:en under bilderna här kan du läsa hela artikeln i Oberoende 2013.
Läs också vår serie: Så blev vanvårdade utan upprättelse.

Så hamnade hundratals unga pojkar på pedofilens mönsterhem. Ladda ner PDF-fil

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021