Enkelt och tonårigt om tvång

Mats Johansson har skrivit boken Tvång, som handlar om den 15-åriga tjejen Lina. Lina lever med ocd, och läsaren får följa henne inför och under hennes första besök hos en kurator på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin).

Boken är kort, bara 65 sidor, och mycket lättläst. Den innehåller insiktsfull gestaltning av tvång och kontrollbehov hos en ung person. Samtidigt är det i vissa delar som om utifrånperspektivet tar över, till exempel när Lina ska djupandas: ”Pappa hade tipsat henne om att räkna ett, två, tre för varje in- och utandning och på det viset blev det lättare att fokusera på bara det”.

På senare tid har jag läst flera böcker som ska ha ett uttalat inifrånperspektiv på tvång, som ”Mitt mörka liv. Solen lyste tre sekunder” av Astrid Kassberg. Jag lär mig något nytt av var och en av böckerna. Ändå har jag fortfarande inte läst något där jag riktigt kan identifiera mig med personen som har tvångstankar och/eller tvångshandlingar. Det kan vara en brist på inlevelseförmåga från min sida, eller så är det något som faktiskt saknas i litteraturen.

Men tonåringens språk är levande i boken Tvång, med uttalanden som ”Tjata inte, kan du inte vara tyst ett tag?” och ”Jag hatar, hatar, hatar mig!”.

Målgruppen för boken är åldrarna 12-15 år. Jag hoppas att den med behållning kan läsas av den ålderskategori Lina själv tillhör, omkring 15-årsåldern.

Tvång är en fin berättelse och även om dramaturgin är väldigt avskalad så läser jag vidare och det är till och med så att jag får en liten tår i ögat vid läsningen av bokens sista meningar.

Elin Engström

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021