Socialt arbete vilar allt oftare på frivilliga

En socialarbetare på en socialjour i en Stockholmskommun berättade att hon hade fått köra runt en hel natt med en kvinna och hennes två små barn i bilen utan att någon tog emot för boende. ”Det var hemskt!”, tyckte hon. Och det var inte första gången. Socialtjänsten har mycket lite att erbjuda och är ofta avvisande till den här gruppen. Inte av brist på empati utan för att regelverket ser ut så.

Det finns en grupp föräldrar med minderåriga barn som är hemlösa eller som lever i osäkra boendeförhållanden sedan två år eller mer. Det kan handla om att bo på vandrarhem, inneboende hos släktingar och att de flyttat runt i tillfälliga lösningar under lång tid. De flesta kommer från länder utanför Europa. Föreningen Hela Människan beräknar att det finns ett 60-tal familjer med tillsammans 120 barn som lever i dessa otrygga boenden i Stockholm. De flesta är ensamma mödrar.

Av det skälet kommer församlingar från Hela människan, Sociala Missionen och den ideella föreningen Ny Gemenskap att inom kort öppna en mötesplats/öppen förskola en dag i veckan för just dem. Projektet kallas Trygga Rum. Det ska bli en öppen verksamhet i lokaler i anslutning till tre kyrkor i Stockholmsstadsdelarna: Tensta, Skärholmen och Vällingby. Till en början hålls verksamheten bara öppen en dag i veckan då medlen inte räcker till mer, men det kommer förhoppningsvis att bli något mer. Utbildade pedagoger och volontärer kommer att hålla i aktiviteter, läxhjälp, sång och musik och även stödsamtal av diakon och kurator för både barn och föräldrar kommer att erbjudas. Det viktiga är barnens behov av lek och stimulans i en trygg miljö, men Sociala Missionen kommer även att erbjuda juridisk rådgivning och psykosocialt stöd som gäller boende och försörjning och länkning till myndigheter.

När jag arbetade på Familjecentret i Hagalund, i Solna kommun, inom socialtjänsten på 90-talet, skulle Trygga Rum kunnat bli en del av den ordinarie verksamheten. De familjecentraler som fanns och de som fortfarande finns kvar, borde kunna vara ett alternativ för dessa familjer. När välfärdens maskor blir allt glesare fyller kyrkor och ideella organisationer det tomrum som uppstår och får finansieras med tillfälliga projektmedel bland annat av Stockholms stad. I DN 23/10 står att Region Stockholm tänker starta fler familjecentraler bland annat i de stadsdelar där nu kyrkan öppnar Trygga Rum, när är dock oklart. Jag är glad över att kyrkorna tagit dessa initiativ. Ny Gemenskap som är engagerad i Trygga Rum kommer att aktivt följa verksamheten. I väntan på att kommuner och regioner tar sitt sociala ansvar tar frivilligorganisationerna och kyrkan sitt för socialt utsatta familjer.

Claudette Skilving
Volontär i Ny Gemenskap/styrelsen

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021