”Senaste seklets största rättsskandal”

– Först blir man vanvårdad när man omhändertas som barn och placeras i fosterhem eller på barnhem. Sedan blir man kränkt och sviken en andra gång från samhällets sida när tanken är att ge upprättelse. Det kan jag inte släppa.

Det säger Roland Utbult, riksdagsledamot för KD, som nu motionerat i riksdagen om att Ersättningsnämndens arbete bör följas upp och utvärderas.

Till Ersättningsnämnden kunde de som varit placerade mellan 1920 och 1980 och varit utsatta för vanvård ansöka om ett ersättningsbelopp på 250 000 kronor.

”Förväntansfulla vandrade de drabbade dit, om än på skakiga ben, för att lägga fram sin berättelse inför ett antal jurister och en psykolog. Att berätta om svåra upplevelser är inte självklart. Ska man kunna berätta om de övergrepp och försummelser man utsatts för måste förutsättningarna vara så bra som möjligt så att berättelsen blir fullständig och kan bli underlag för en bedömning. Tyvärr finns flera berättelser som visar att de bästa förutsättningarna inte gavs, vilket också kan ha påverkat det underlag som låg till grund för bedömningen.”, skriver Roland Utbult i sin motion.

Av de 5000 som sökte fick 54 procent avslag och blev helt utan ersättning,

– Det är en av det senaste seklets största rättsskandaler, säger Roland Utbult.

Han jämför med dem som blev tvångssteriliserade i Sverige under 1900-talet. 1999 infördes en lag om ersättning till de som tvångssteriliserats. Drygt 2000 sökte och av dem beviljades nästan åttio procent ersättning.

Sveriges hantering av upprättelseprocessen har även upprört internationella forskare. En av de som reagerade starkast vid en internationell konferens i Norrköping 2016 var Patricia Lundy från universitetet i Ulster på Nordirland.
– Upprättelsen måste utgå från de berörda och deras behov. Jag blir chockad när jag hör om den svenska processen och hur de berörda inte alls deltagit på lika villkor, sa hon till SocialPolitik.

Ersättningsnämndens lades ned 30 juni 2016. Av den miljard som avsatts återlämnades hälften till staten, något som Roland Utbult också ser som en anledning till granskning av nämndens arbete.
– Jag har varit riksdagsledamot sedan 2010, om jag får gehör för motionen skulle det vara värt alla de här årens arbete. Det här är den viktigaste frågan för mig.

Motionen välkomnas av Ann, Monica, Johnny, Pernilla och Christer i Västra Götaland som alla varit omhändertagna av samhället och fosterbarn.

– Vi bär med oss erfarenheten av tiden som placerade och den lärdom det gav oss hela våra liv. Det är något alla borde ta del av för bättre förståelse och också för att det ska leda till förändring för dagens unga omhändertagna, säger de och fortsätter:

– Vi har länge önskat en utvärdering av Ersättningsnämnden och uppskattar att motionen har lagts. Vi ser fram emot ett positivt agerande från riksdagens ledamöter. Ersättningsnämnden innebar för många av oss att vi förminskades ytterligare.

Text: Anna Fredriksson

Läs vår serie ”Så blev vanvårdade utan upprättelse”.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

6 Kommentarer

 1. Johnny Linden den 7 nov 2021 kl 01:35

  Hej igen!
  Vad som är med Sveriges historieskrivning är att Sverige och våra politiker inte har gjort upp mycket med våran historia, bl.a. Rasbiologiska Institutet i Uppsala, tvångsförflyttning av Samerna, tvångssterilisering, lobotomering. Ja snacka om rättsövergrepp här i Sverige på svenska befolkningen.
  Jag är mycket tveksam till allt vad politiker är i dag, man hade kunnat gjort en mycket bättre uppföljning av Ersättningsnämndens dåliga arbete?
  Ingen som helst granskning av 55% avslag? 2. Johnny Linden den 7 nov 2021 kl 00:14

  Hej!
  Vad som är av största vikt tycker jag är dom många personer, runt om i Sverige, som ej fick någon ersättning av dom 250.000:- – 55% fick avslag.
  Jag vill bara säga att om vi nu vinner i Europadomstolen – så blir det ej någon talan om ersättning utan att Sverige som nation, blir bötfällda för brott mot Europakonventionen.
  Det hade varit mycket bättre för våra politiker att dom hade varit mera frikostiga, för det kan bli så att när Europadomstolen dömer blir det mycket större belopp.
  Att man benämner här i Sverige att man ger en Ersättning och ej något skadestånd är en skymf mot alla dom som är drabbade här i Sverige. 3. Johnny Linden den 6 nov 2021 kl 16:27

  Hej!
  Vad som inte har hänt?
  Är att våran process har tagit sådan tid att vi som hade advokaten i Stockholm, har efter en tid av 6 år, från Hovrätten upp till Högsta Domstolen och där den nuvarande advokaten, har lämnat in en stämning till Stockholms Tingsrätt, mot den den tidigare advokaten i Stockholm Legio Jens-Victor Palm.
  Vad som också är mycket viktigt att beakta vad det gäller dom här rättsprocesserna i Sverige,är att dom
  är så tidsödande att hälften av dom som var med från 2013 t.o.m.2019 med advokatfirman Legio ej lever idag.
  Och man måste ju säga att Sverige som nation måste tillrättalägga sådana processer, att dom som tar 15 år och längre, och där man måste gå till Europadomstolen, bara för att hävda sina mänskliga rättigheter.
  Sverige som nation följer ej ingångna avtal, enligt Europakonventionen och dom undertecknade dokumenten. 4. Johnny Linden den 2 jun 2021 kl 23:26

  Rättsskandalen här i Sverige!
  Den oförmågan som våra politikerna har i dag?
  Att det är att rätta till dom höga avslagen som 55% som många fick av barnhemsbarn och fosterhemsbarn här i Sverige? Jag fick personligen kontakt med en politiker i Riksdagen för några år sedan. Och han säger till mej att ingen i Riksdagen är intresserad av det här längre.
  Och det här gör mig heligt förbannad.
  Nu är det att bara att vänta på EuropaDomstolens beslut i Strasbourg Frankrike?
  Och där kan domstolen döma till böter mot Sverige för att inte lever upp till EuropaKonventionen för våra mänskliga rättigheter. Johnny Linden. 5. Johnny Linden. den 19 apr 2021 kl 05:26

  Ja det strider mot alla rättsbegrepp,
  just det att man kommer med ord som av ytterst allvarlig art?
  Det har jag frågat tidigare Ersättningsnämdens,fd.ordf.Göran Ewerlöf,vad det betyder,fick ej något svar på frågan,det här är rättsstridigt enl, EuropaDomstolen och där är vi nu sedan 2019.
  Efter en lång process under 6 år, med en advokat uppe i Stockholm, vi var 13.personer från början med advokaten t.o.m. 2019,och nu 2021 är vi bara 6 levande kvar. Dom här långa handläggningstider är inhumana och dom behöver en översyn av Riksdagen. Tydligt och klart är att Sverige som nation, bryter mot dom mänskliga rättigheterna enl.EuropaKonventionen.
  Johnny Linden. 6. Anna Karlsson den 6 feb 2020 kl 22:23

  Håller helt med om att det är en stor Rättsskandal de sökande blivit utsatta för. För det första så är de flesta av de sökande utsatta för kränkningar av Mänskliga rättigheter som barn. När de sedan i vuxen ålder söker gottgörelse hos Ersättningsnämnden utsätts de återigen av myndighet som med sin lag utgör ett brott mot Europakonventionen och svensk grundlag. Rätten till juridiskt ombud borde ha varit självklart att ge, eftersom Ersättningslagen innehöll gränsen allvarlig art, det begreppet kräver juridikstudier. Att sökanden inte fått rätten att överklaga beslut eller att de i beslutet inte blev hänvisade till annan myndighet eller domstol är horribelt då alla nämndemän i sin profession måste ha varit medvetna om att det som avhandlades var brott mot Mänskliga RÄTTIGHETER. De preskriberas inte! Att dåvarande regering skapar Exgratia; Ersättningslagen efter det att PACE rec(2010) 1934 kommer och att det i Svensk författningssamling från 2011 att lag av nåd inte får bryta mot Europakonventionen. Dessutom ligger utredningen om tillägg för ny Skadeståndslag klar 2010, den som blir lag 1 april 2018 och handlar om brott mot Europakonventionen. I den lagen syns väldigt tydligt att de hämtat från PACE:en som bl.a innehåller att beaktande skall tas till särskild sårbar grupp. Nya lagen avskriver också termen allvarlig, så helt klart är de medvetna om att den inte var bra. Vilket land är stolt över att till sina medborgare som sökte ersättning som vuxna, säga att har du blivit utsatt för ”lite” sexuella övergrepp och ”lite” av allt annat lidande barn kan utsättas för; Ni får ingen gottgörelse. Dåvarande myndigheters agerande är ju inte ens granskat hos ERN.
  Jag är inte en av de drabbade, däremot min sambo. Därför var jag med hos Ersättningsnämnden och vet att det var nog det mest förnedrande jag varit med om. Jag var chockad i flera dagar efteråt över att ”mitt” land kunde utsätta människor för detta, vi blev känslomässigt ”Statslösa”!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021