”Senaste seklets största rättsskandal”

– Först blir man vanvårdad när man omhändertas som barn och placeras i fosterhem eller på barnhem. Sedan blir man kränkt och sviken en andra gång från samhällets sida när tanken är att ge upprättelse. Det kan jag inte släppa.

Det säger Roland Utbult, riksdagsledamot för KD, som nu motionerat i riksdagen om att Ersättningsnämndens arbete bör följas upp och utvärderas.

Till Ersättningsnämnden kunde de som varit placerade mellan 1920 och 1980 och varit utsatta för vanvård ansöka om ett ersättningsbelopp på 250 000 kronor.

”Förväntansfulla vandrade de drabbade dit, om än på skakiga ben, för att lägga fram sin berättelse inför ett antal jurister och en psykolog. Att berätta om svåra upplevelser är inte självklart. Ska man kunna berätta om de övergrepp och försummelser man utsatts för måste förutsättningarna vara så bra som möjligt så att berättelsen blir fullständig och kan bli underlag för en bedömning. Tyvärr finns flera berättelser som visar att de bästa förutsättningarna inte gavs, vilket också kan ha påverkat det underlag som låg till grund för bedömningen.”, skriver Roland Utbult i sin motion.

Av de 5000 som sökte fick 54 procent avslag och blev helt utan ersättning,

– Det är en av det senaste seklets största rättsskandaler, säger Roland Utbult.

Han jämför med dem som blev tvångssteriliserade i Sverige under 1900-talet. 1999 infördes en lag om ersättning till de som tvångssteriliserats. Drygt 2000 sökte och av dem beviljades nästan åttio procent ersättning.

Sveriges hantering av upprättelseprocessen har även upprört internationella forskare. En av de som reagerade starkast vid en internationell konferens i Norrköping 2016 var Patricia Lundy från universitetet i Ulster på Nordirland.
– Upprättelsen måste utgå från de berörda och deras behov. Jag blir chockad när jag hör om den svenska processen och hur de berörda inte alls deltagit på lika villkor, sa hon till SocialPolitik.

Ersättningsnämndens lades ned 30 juni 2016. Av den miljard som avsatts återlämnades hälften till staten, något som Roland Utbult också ser som en anledning till granskning av nämndens arbete.
– Jag har varit riksdagsledamot sedan 2010, om jag får gehör för motionen skulle det vara värt alla de här årens arbete. Det här är den viktigaste frågan för mig.

Motionen välkomnas av Ann, Monica, Johnny, Pernilla och Christer i Västra Götaland som alla varit omhändertagna av samhället och fosterbarn.

– Vi bär med oss erfarenheten av tiden som placerade och den lärdom det gav oss hela våra liv. Det är något alla borde ta del av för bättre förståelse och också för att det ska leda till förändring för dagens unga omhändertagna, säger de och fortsätter:

– Vi har länge önskat en utvärdering av Ersättningsnämnden och uppskattar att motionen har lagts. Vi ser fram emot ett positivt agerande från riksdagens ledamöter. Ersättningsnämnden innebar för många av oss att vi förminskades ytterligare.

Text: Anna Fredriksson

Läs vår serie ”Så blev vanvårdade utan upprättelse”.

1 Kommentar

  1. Anna Karlsson den 6 feb 2020 kl 22:23

    Håller helt med om att det är en stor Rättsskandal de sökande blivit utsatta för. För det första så är de flesta av de sökande utsatta för kränkningar av Mänskliga rättigheter som barn. När de sedan i vuxen ålder söker gottgörelse hos Ersättningsnämnden utsätts de återigen av myndighet som med sin lag utgör ett brott mot Europakonventionen och svensk grundlag. Rätten till juridiskt ombud borde ha varit självklart att ge, eftersom Ersättningslagen innehöll gränsen allvarlig art, det begreppet kräver juridikstudier. Att sökanden inte fått rätten att överklaga beslut eller att de i beslutet inte blev hänvisade till annan myndighet eller domstol är horribelt då alla nämndemän i sin profession måste ha varit medvetna om att det som avhandlades var brott mot Mänskliga RÄTTIGHETER. De preskriberas inte! Att dåvarande regering skapar Exgratia; Ersättningslagen efter det att PACE rec(2010) 1934 kommer och att det i Svensk författningssamling från 2011 att lag av nåd inte får bryta mot Europakonventionen. Dessutom ligger utredningen om tillägg för ny Skadeståndslag klar 2010, den som blir lag 1 april 2018 och handlar om brott mot Europakonventionen. I den lagen syns väldigt tydligt att de hämtat från PACE:en som bl.a innehåller att beaktande skall tas till särskild sårbar grupp. Nya lagen avskriver också termen allvarlig, så helt klart är de medvetna om att den inte var bra. Vilket land är stolt över att till sina medborgare som sökte ersättning som vuxna, säga att har du blivit utsatt för ”lite” sexuella övergrepp och ”lite” av allt annat lidande barn kan utsättas för; Ni får ingen gottgörelse. Dåvarande myndigheters agerande är ju inte ens granskat hos ERN.
    Jag är inte en av de drabbade, däremot min sambo. Därför var jag med hos Ersättningsnämnden och vet att det var nog det mest förnedrande jag varit med om. Jag var chockad i flera dagar efteråt över att ”mitt” land kunde utsätta människor för detta, vi blev känslomässigt ”Statslösa”!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020