Agent på den svages sida

Mästarnas mästare har återigen kommit ut med en spänningsroman som fick mig att gå in i en läsarbubbla i några dagar med En fri agent. Precis om vanligt när det gäller min favoritförfattare

John le Carré, pseudonym för David John Moore Cornwell, född 1931, har skrivit en rad spionromaner om den brittiska underrättelsetjänsten under kalla kriget. I och med att det kalla kriget dog ut i samband med Berlinmurens fall, har le Carré följt med i tidens utveckling och ständigt tagit upp andra aktuella teman. I Den trogne odlaren från 2001 skildrar han den globala läkemedelsindustrins cyniska vinstdrivande intressen och i Den gode tolken från 2006 står den internationella vapenindustrin i centrum.

John le Carré har skrivit ett trettiotal böcker, och i den nya En fri agent figurerar återigen dagsaktuella personer och teman såsom Donald Trump, Vladimir Putin samt Brexit. En av hans huvudpersoner bär starka drag från Edward Snowden. Som vanligt står författaren på den svages sida, och som vanligt finns inga riktiga vinnare eller förlorare. Och spännande är det, det må jag säga!

Många av John le Carrés böcker har filmats, till exempel den internationellt uppmärksammade Tinker, Tailor, Soldier, Spy från 2011 i regi av vår egen Tomas Alfredson. Författaren har genom åren också fått en hel del priser och utmärkelser. Läst och älskad, sättet han skriver på är som en lisa för själen. Det är bara att njuta och fascineras av språket och spänningen.

Peter Roth

En fri agent
John le Carré
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] Oj så glad jag blev när jag för några veckor sedan upptäckte att en ny bok finns utgiven av John le Carré, med titeln Silverview. Då han dog för ganska exakt ett år sedan, i december 2020, trodde jag att jag aldrig mer skulle få njuta av detta. Jag trodde att han sista bok skulle bli En fri agent. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021