Agent på den svages sida

Mästarnas mästare har återigen kommit ut med en spänningsroman som fick mig att gå in i en läsarbubbla i några dagar med En fri agent. Precis om vanligt när det gäller min favoritförfattare

John le Carré, pseudonym för David John Moore Cornwell, född 1931, har skrivit en rad spionromaner om den brittiska underrättelsetjänsten under kalla kriget. I och med att det kalla kriget dog ut i samband med Berlinmurens fall, har le Carré följt med i tidens utveckling och ständigt tagit upp andra aktuella teman. I Den trogne odlaren från 2001 skildrar han den globala läkemedelsindustrins cyniska vinstdrivande intressen och i Den gode tolken från 2006 står den internationella vapenindustrin i centrum.

John le Carré har skrivit ett trettiotal böcker, och i den nya En fri agent figurerar återigen dagsaktuella personer och teman såsom Donald Trump, Vladimir Putin samt Brexit. En av hans huvudpersoner bär starka drag från Edward Snowden. Som vanligt står författaren på den svages sida, och som vanligt finns inga riktiga vinnare eller förlorare. Och spännande är det, det må jag säga!

Många av John le Carrés böcker har filmats, till exempel den internationellt uppmärksammade Tinker, Tailor, Soldier, Spy från 2011 i regi av vår egen Tomas Alfredson. Författaren har genom åren också fått en hel del priser och utmärkelser. Läst och älskad, sättet han skriver på är som en lisa för själen. Det är bara att njuta och fascineras av språket och spänningen.

Peter Roth

En fri agent
John le Carré
Albert Bonniers förlag