John le Carré posthumt

Oj så glad jag blev när jag för några veckor sedan upptäckte att en ny bok finns utgiven av John le Carré, med titeln Silverview. Då han dog för ganska exakt ett år sedan, i december 2020, trodde jag att jag aldrig mer skulle få njuta av detta. Jag trodde att han sista bok skulle bli En fri agent.

Jag hade dock vissa farhågor. Skulle detta vara ett skräpmanus som författaren själv ratat? Hade förlaget velat klämma ut lite extra pengar på en död författares goda rykte på liknande sätt som skett i Sverige med vissa uppföljare?

Men ack vad fel jag hade. Det är en fantastiskt fin roman, skriven av John le Carré, men finslipad av hans yngste son Nick Cornwell. Även han författare under namnet Nick Harkaway.

Liksom le Carrés övriga böcker handlar Silverview mycket om kampen mellan professionell plikt och individuell moral. Och naturligtvis är den brittiska underrättelsetjänsten inblandad.

I ett efterord i boken skriver sonen att manuset fanns i en byrålåda efter faderns död. Och det verkade som om det legat där länge. Till en början trodde sonen att fadern inte hade gett ut boken för att han varit missnöjd med den. Men ju mer han läste upptäckte han att den var ett färdigt manus och en fantastisk bok. Det enda skälet Nick Cornwell kunde komma på till att den inte lämnats till förlaget, var att den alltför väl beskrev sanningen och avslöjade slitningarna inom den splittrade brittiska underrättelsetjänsten.

Detta kanske vi aldrig kommer att få ett svar på. Men hur som helst lämnade John le Carré en gåva efter sig som jag är glad att jag fick njuta av.

Peter Roth

Silverview
John le Carré
Albert Bonniers förlag

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021