Vemod blandas med hopp

Niki är konstnär, regissör och animatör (f 1984). Hon är känd för sina animerade kortfilmer/fabler och har erhållit en mängd internationella utmärkelser och en Guldbagge för bästa kortfilm.

Utställningen visar fyra animerade kortfilmer: Tord och Tord, Min börda, Simhall och sedan filmen Något att minnas som sammanfogar stämning och budskap i alla filmerna som blir ett monument över vår samtid när vi står vid avgrundens rand.

Filmerna väcker känslor av både vemod, sorg blandat med hopp och humor. De ensamma varelsernas slit i en ångestframkallande kontext, där man förstår deras längtan efter ett liv med mer mening. Filmerna för tankarna till Roy Anderssons filmer som Sånger från andra våningen.

Niki bygger upp sina interiörer i minsta detalj, en simhall med naket kakel och klotter på skåpen, en livsmedelsbutik upplyst och med varor uppställda på hyllor i rader, en tom trafikrondell, ett stängt kafé där städarna börjar sitt arbete och ett kontorslandskap mördande sterilt fullt av telefonförsäljare som försöker sälja sina produkter. Allt känns igen som vardagliga miljöer och där djurdockorna är de vanliga knegarna med meningslösa brödjobb och otrygga anställningar.

Allt är så välgjort i minsta detalj, råttor och skadeinsekter har ersatt oss människor, men allt känns igen, en spegelbild av vår egen värld. Utställningen är en dystopi över mänskligheten, men gjord med en stämning av varm finstämd humor att man inte kan annat än känna ömhet för dessa ensamma djurdockor som är vi.

I utställningslokalen finns modellerna av filmernas interiörer att beskåda. En utställning värd ett besök.

Claudette Skilving

Något att minnas
Niki Lindroth von Bahr
Färgfabriken, Stockholm
öppet ti – söndag till 24/11

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021