299 dödade kvinnor

Mellan den första januari 2000 och den första juni 2019 har 299 svenska kvinnor dödats av en partner eller före detta partner. Kvinnor som efterlämnade 246 minderåriga barn. 92 av dem var hemma vid brottet och 51 av dem såg det hända. I 179 av fallen var det barnens pappa som dödade mamma. Den vanligaste mordplatsen är kvinnans egen säng. I händelse av min död berättar om kvinnorna genom efterlämnade brev, dagböcker och meddelanden.

Författarna är reportrar och de vill att vi som läser själva ska få insikt i var bristerna är, hur det här kunde hända. Hur det kan fortsätta hända. Och bristerna är många. Inte minst runt hur barnen behandlas efter att deras mamma dödats. Många av dem har inte blivit lyssnade på. Boken för fram det de har att säga på ett tydligt och mycket smärtsamt sätt. Det här är barn som ska ha rätt till livslångt stöd.

Hur kan det i Sverige idag finnas pappor som fortfarande har vårdnaden om barn vars mamma de dödat? Socialnämnderna ”bör” enligt Socialstyrelsen ta vårdnadsfrågan till domstol. Ändå gör inte alla det. Varför? Den frågan borde få någon politiker, socialchef och socialsekreterare att reagera. Och agera.

Anna Fredriksson

Läs en intervju med författaren Kerstin Weigl i SocialPolitik nr 2/2019.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021