Bortom det synliga – Hilma af Klint

Hilma av Klint, en stor svensk konstnär har först nu, långt efter sin död fått sitt internationella genombrott. Och nu har en dokumentärfilm om hennes liv och gärning premiär.

Hilma av Klint hade många begåvningar. Hon var teosof och andligt intresserad och målade abstrakt och i symboler långt innan stora namn som Kandinsky blev känd för det. Hon var också fascinerad av naturvetenskap och målade och kartlade bland annat växter, mossar, lavar och stenar.

Dokumentären skildrar Hilma af Klints liv och gärning kronologiskt. Från studieåren på Konstakademin under 1880-talet där hon var en av få kvinnor, till tiden när hon hade en arkitektritad ateljé i skogen på Adelsö och fram tills hon tragiskt avled efter en trafikolycka 1944.

Grupp VI, nr 15. Evolutionen, 1908 Olja på duk 99 × 130 cm HAK083 © Stiftelsen Hilma af Klints Verk

Inget konstverk ställdes någonsin ut under Hilma af Klints livstid, hon ansåg inte att samtiden var mogen. Först 1986, drygt 40 år efter hennes död visades några av hennes verk i Los Angeles. Och först nu, ytterligare många år senare, har stora utställningar visats på bland annat Moderna Museet 2013.

Konstverken testamenterades till Hilma af Klints efterlevande och förvaltas nu av en stiftelse. Det är en stor kulturhistorisk gärning. Liksom denna starka och intressanta film som ger en djup inblick i hennes konstnärskap.

Text: Helena Östlund
Foto porträtt: Folkets Bio

Foto konstverk: artobserver.com, Wikimedia commons

Beyond the visible – Hilma af Klint
Halina Dyrschka, Tyskland
Ambrosia Film GmbH
Svensk distributör: Folkets Bio

Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021