Allt mellan himmel och jord – höstens svenska filmpremiärer

 

Vi hade nöjet att vara med på Svenska Filminstitutets presentation av höstens nya filmer.
En imponerande lista över ett 25-tal filmer, som minst sagt spänner över ett brett fält.
Seriösa och roliga barn- och ungdomsfilmer, bland andra Krakel Spektakel, Lasse Majas Detektivbyrå och en fristående fortsättning på julkalendern, Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter. Pojken med guldbyxorna, en fartfylld historia där huvudpersonen, på frågan om vad som var roligast under inspelningen svarade att kunna storma in i affären och vrålhandla allt man ville ha.

Här fanns dokumentärfilmer med politiska budskap, Jag är fan en panter, om Biskopsgården där ungdomar med kraft kräver makt och inflytande. Camelen, resultatet av att två filmare har följt Cecilia Uddén genom den arabiska våren. Och Tusen bitar, ett porträtt av Björn Afzelius, samt en film om jordbrobarnens barn Långt från Jordbro, Rainer Hartlebs sjunde Jordbrofilm.

Därtill, inte minst, filmer som kommer att presenteras vid filmfestivalerna i Venedig och Toronto. Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Klas Östergrens Gentlemen och Ruben Östlunds Turist.

Som sagt imponerande. Man slås av den kraft och kreativitet som finns i den svenska filmvärlden, bland manusförfattare, regissörer, skådespelare och alla andra. Detta trots en osäker tillvaro, en ständig brist på pengar och finansiering samt att branschen just nu genomgår en stor förändring genom digitaliseringen. – Vi jobbade som personliga assistenter på nätterna och filmade på dagarna, sa någon, på frågan om hur man fick till det.

De skådespelare, manusförfattare och producenter som intervjuades var både glada och upprymda, en del över resultatet, andra över att filmande nu var över. Mest imponerande var barnskådespelarna, som lyste av tillfredsställelse och uttalade sig som om de inte gjort annat i livet än stått framför publik.

Gå på bio i höst!
Det här var bara hälften av de filmer som presenterades.

Gun-Lis Angsell Claudette Skilving

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021