Ojämlikhetens anatomi

 

Per Molander, Weyler förlag En gedigen genomgång av ojämlikheten, ända sedan förhistorisk tid fram till idag. Vi börjar på primatstadiet och konstaterar trots allt att ”den moraliska reflexen är äldre än vår art”. Och sedan rör vi oss framåt – genom tidsepoker, politiska ideologier och olika religioner.
Molander hämtar mycket inspiration från såväl antropologi som filosofi och kommer fram till slutsatsen att samhällen tenderar att bli ojämlika, men att det inte med nödvändighet behöver vara så. Med politiska styrmedel kan man förändra förutsättningarna i ett samhälle så att klyftorna minskar.
Intressantast är de sista kapitlen. Där går Molander igenom liberalismen, konservatismen respektive socialdemokratins syn på ojämlikheten och de moraliska aspekterna av densamma. ”Ojämlikheten hör till människans villkor” skriver Molander i sitt avslutande stycke ”men den kan påverkas”. Det är en hoppingivande slutsats, desto mer nedstämd blir man över att vi inte kommit längre. /MA

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021