Skynda långsamt för effektivitet


Vi har ofta en stor mängd brådskande uppgifter att göra i livet och på våra arbeten. Det gäller att göra det viktigaste riktigt bra om man ska få tid över. 

Nutidshistorikern David Larsson Heidenblad är docent i historia vid Lunds universitet och har samlat sina tankar om hur vi får mer gjort av högre kvalitet med mindre ansträngning i boken Ta din tid, gör mindre men bättre.

Livet var mindre stressigt för Heidenblad när han var student. Men efter att ha bildat familj, fått tre barn, doktorerat och fått en karriär som forskare blev tiden knappare.

Med större effektivitet har David Larsson Heidenblad fått tillräcklig tid för sin son Jacob, som har diagnoserna intellektuell funktionsnedsättning och autism, och för att hjälpa honom att utvecklas. När Jacob var fem år, kunde han ännu inte säga ett ord. Tre år senare kan Jacob både prata och läsa lättare böcker.

Heidenblad har lyft fram metoderna och principerna för den som vill få tid för livets väsentligheter.
Produktivitetslitteraturen visar att tid för återhämtning och att skynda långsamt ger resultat. Den som arbetar når mer också genom att kunna blanda vilsam lekfullhet med fokus och disciplin.

Tid för planering föder tid för planering. Helst ska ett företag eller person inte ha mer än en huvuduppgift åt gången. Helst ska man också nischa sig inom sitt yrke, målgrupp och bransch. Det tar tid och energi att bli bra.

Ett sätt att få tid att fokusera är att lära sig säga nej. Det måste alltid finnas tid i kalendern om något stort behov behöver lösas. Du måste lära dig att säga nej. Annars får du aldrig tid att göra det du tackat ja till tillräckligt bra med tid över till allt annat du vill göra i livet. Fundera över kriterier för att tacka ja och nej. Sov ibland på ett ja om du är osäker. När duktiga människor börjar prestera dåligt på sina arbeten är det ofta för att de tackat ja till för mycket och inte kan optimera sina resultat längre.

Ibland kan det hjälpa att skriva ned allt man har i huvudet på ett block utan att tänka efter. Då kan du välja vad du ska åtgärda i vilken ordning.

Sedan behöver du stunder för fokuserat, produktivt arbete. Dessa kräver energi och tankeskärpa. Vår hjärna får svårare att fungera, om vi gör mer än en sak åt gången enligt neurologisk forskning. Det kan vara vilsamt att gå så djupt in i att skapa att du glömmer av dig själv. Men sedan behöver du vila genom att göra något totalt motsatt och gå fullt upp i det. Att varva hård fysisk ansträngning med tuff intellektuell möda och därefter ha stunder över för ingenting kan få energin att räcka.

Att nischa dig ger dig inte bara möjlighet att fokusera utan gör också att du kan maxa din spetskompetens.  Ett tips är att inte ta på dig för mycket uppgifter av låg verkshöjd där konkurrensen är hård. Försök skaffa spetskompetens. Det kan samtidigt vara bra att ha strategier för när man ska ge upp en idé eller ett mål om det inte verkar ge resultat trots stor ansträngning eller annan insats.

Det enda jag saknar i boken är hur de människor ska lösa sina problem som i konkurrensen inte förmår att skaffa sig en tjänst där de kan fokusera på sin spetskompetens.

Ingen kan göra allt men tid för fokus hjälper.

Oskar Brandt

Ta din tid, gör mindre men bättre
David Larsson Heidenblad
Volante, 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

2 Kommentarer

  1. Christer Brandt den 20 aug 2024 kl 10:21

    Många gånger har våra arbeten formats efter det produktiva med kvantifierbara mål. Sådana förhållande kallas jobb med uppgift i antal och volym under en tidscykel. Det följde efter en mager produktion. Lean produktion.

    Under 80-talet kom en bok om ledarskap som heter In Search of Excellence och som är en bok skriven av Tom Peters och Robert H. Waterman Jr. Första gången publicerad 1982, den såldes i tre miljoner exemplar under sina första fyra år och var den mest utbredda monografin i USA från 1989 till 2006.

    Boken utforskar konsten och vetenskapen om management som användes av flera företag på 1980-talet inom bilindustrin och senare inom sjukvården. En olycklig och farlig tes var att de företag och organisationer som har de lägsta kostnaderna ÖVERLEVER.
    Tolkningen blev att om man minskar onödig personal då minskar kostnaderna.

    Vi såg efter det en våg av permitteringar i Sverige.

    Vilka konsekvenser kom?

    Det uppstod kvalitetsbrist på produkter och tjänster. Stressjukdomar kom i arbetslivet.

    Företag drog på sig stora förluster på bristande kvalitet på produkter t ex på fordon, sjukhus drog ned på operativ personal. Istället för lägre kostnader steg kostnaderna och i bristen på effektivitet tog bemanningsföretag vid med höga arvorden

    Ett ekonomiskt paradigmskifte sker.

    Pengar blir mål och människor och samhället förvandlas till medlen. Det sker än idag på 2000-talet.

    Alternativet är det kvalitetsstyrda arbetet. Effektivitet är då de arbeten som sker enligt ändamålet.

    Organisationer kan omformas ”platta” med mindre hierarkier.

    Verksamheter som verkar i processer och i självständiga lagarbeten med inbyggd kompetens.

    De kan verka som små enheter och bilda organ tillsammans med andra.

    Så fungerar faktiskt vår egen kropp.

    De stora centralstyrda blir administrativt och byråktiskt tunga och dyra.



  2. Ann Lindblad den 26 jun 2024 kl 15:57

    Tankeväckande.



Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Ladda ner Socialpolitiks nyhetsbrev här!

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 31 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021