Hassen Khemiri aldrig tråkig

Jonas Hassen Khemiri utkom hösten 2023 med sin sjätte roman Systrarna. I den berättar han om sitt liv från uppväxten med en svensk mamma och en tunisisk pappa i Drakenbergs-området vid Hornstull på Södermalm i Stockholm. En plats som på den tiden, före rea-utförsäljningen av de allmännyttiga bostäderna i staden, räknades som ett lite slummigt miljonprogramsområde. En lite halvtråkig plats, ända fram till att de mytomspunna Mikkola-systrarna – Ina, Anastasia och Evelyn – flyttar in i kvarteret och förändrar Jonas verklighet. För i systrarna känner han igen något i sig själv. Även de har en förälder från Tunisien, mamman, och pappan är från Sverige.

Vi får följa hur Jonas och systrarnas liv flätas ihop på olika sätt under de följande trettio åren även fast de knappt träffas. Och även fast systrarna knappt kommer ihåg honom har tjejernas liv etsats fast hos Jonas. Hans eget liv utvecklas och tar sin form och han blir den berömda och prisbelönta författaren han är idag, medan systrarnas och deras mammas öden tar lite mer kringelkrokiga vägar. Inte minst den lite konstiga abrovinkel som dyker upp i slutet av boken och som gäller Jonas pappas relation till familjen Mikkola.

Det är intressant att läsa om Khemiris liv och hans beskrivning av hur det är att stå med ena foten i den svenska kulturen och med den andra i den nordafrikanska. Att följa hans komplicerade relation med sin pappa, som lämnar familjen i Sverige och flyttar tillbaka till Tunisien. Och det är spännande att få följa Mikkola-systrarna och deras uppväxt till vuxna kvinnor. Sen vet man ju inte vad som är sant eller påhittat i denna autofiktiva bok. Men det är likafullt mycket intressant.

Boken är också mycket lättläst
och det är enkelt att följa med i alla trådar som väver samman denna sexhundrasidiga roman. Det blir aldrig tråkigt.

Peter Roth

Systrarna
Jonas Hassen Khemiri
Albert Bonniers förlag

Jonas Hassen Khemiri har tidigare skrivit bland annat Allt jag inte minns (2015) som han fick
Augustpriset för, och Pappaklausen som fick flera internationella priser.
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021