Största ekobrottet någonsin

Det stora pensionsrånet: Miljardsvindeln i Falcon Funds, avhandlar Sveriges största ekobrott någonsin och hur det gick till när Emil Amir Ingmansson och hans kumpaner stal 1,1 miljarder av svenska pensionssparares pengar genom att starta fondbolaget Falcon Funds på Malta.

Genom call center-företag, som kontaktade svenskar och erbjöd dem guld och gröna skogar om de bytte sina premiepensionsfonder till Falcon Funds, kom fonden över 2,3 miljarder av premiepensionspengarna. Av dessa gick 1.1 miljarder till bedragarnas lyxkonsumtion i form av bland annat hus, bilar och klockor innan Premiepensionsmyndigheten agerade. 

Huvudpersonerna i bedrägeriet dömdes till långa fängelsestraff, men stora belopp hade redan överförts till banker i Dubai där svenska myndigheter inte kommer åt pengarna. Det betyder att hjärnan bakom svindleriet, Emil Amir Ingmansson, som bytt namn till Max Servin efter att ha avtjänat fängelsestraff, har minst tjugofem miljoner kronor av svenska pensionssparares pengar att leva lyxliv för. Räknat på de dryga fyra åren han fått tillbringa i fängelse blir det en riktigt bra årsinkomst.

Betyg: mycket läsvärd ++++

Det stora pensionsrånet: Miljardsvindeln i Falcon Funds
Jens B Nordström
Lind & Co, 2021

Det stora pensionsrånet, Miljardsvindeln i Falcon Funds, är skriven av TV4-journalisten Jens B Nordström. Den bygger bland annat på 83 intervjuer med olika inblandade, från drabbade offer till medarbetare i svindeln och olika utredare, poliser och åklagare.
Boken nominerades till journalistpriset Guldspaden 2021.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021