Ljus som genom dimma eller tårar

Det vita palatset ute på Blockhusudden med sin park är en sevärdhet i sig. Det är en hel del människor, såväl stockholmare som turister, som tagit sig till Thielska Galleriet för att njuta av både atmosfären och konsten, i utställningen Ett nytt ljus, med tavlor av Stefan Johansson (1876-1955) .

Mitt öga fastnar direkt på en målning jag sett, när jag letade upp utställningen på nätet – Lyktan vid älven, från 1943. De tunna mörka träden poppar verkligen ut när han så vackert lekt med ljuset i lykta, himlen och ljusets spegling i vattnet.

Det märks att Stefan Johansson älskade att måla av det artificiella ljuset i olika scenarion, men ljusets återspegling i vattnet återkommer ofta. Även en tavla med lek med ljus och kuber eller kvadrater. Målningen Kajen i kvällsljus hade ett riktigt tilltalande mörker i sig som ljuset framhäver.

Besökarna som kommit står i par eller små grupper fascinerade och diskuterar lågmält eller ibland livligare om olika tekniker och stilar, eller går omkring själva och njuter av målningarna.

Stefan Johansson använde en variation av akvarell, blyerts, bläck och tusch. Och var även en otrolig porträttmålare som innan han började med ljus. gjorde många helt otroliga porträtt av bland annat sin mor. Han var också författare.

Han använde sig även av något han kallade skystudier och grodperspektiv när han målade skog och himmel. Även här jobbandes med ljuset. Det är som han målat med filter eller som man skulle se målningarna genom dimma eller tårar. Hans teknik är helt fantastisk!

En utställning som fick mig att fascinerad och imponerad vandra fram och tillbaka mellan målningarna i ett par timmar, och som stundtals fick mig att glömma att jag faktiskt var där för en recension.

Ett nytt ljus är helt klart en sevärd utställning och givetvis när man är där så ska man passa på att titta sig omkring i dom vackra omgivningarna också. Så avvara ett antal timmar och njut av allt det vackra som finns att se.

Text: Tero Tanner
Ingångsbild: Kajen i kvällsljus, 1927, akvarell på duk


Ett nytt ljus. Stefan Johansson
Thielska galleriet
Djurgården, Stockholm
T o m 1 september 2024

Lyktan vid älven, vårkväll, 1943image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021