En heldag på Waldemarsudde

Denna soliga söndag åker jag ut till Waldermarsudde för att titta på tre utställningar:
Prinsens kända och okända skatter, Marie Krøyer och Silver. Atmosfären bjuder på en resa till Prins Eugens tid.

Jag börjar med att se Marie Krøyer. Inne i galleriet hänger flertalet tavlor målade av både henne och hennes man. Mitt öga fastnar vid det enda självporträtt som hon målade. Ett vackert porträtt där hon enligt min mening ser lite nedstämd och fundersam ut. Vilket vore ironiskt då en skylt bredvid säger att hon gift sig månaden innan porträttet, och då blev fru Krøyer.

Självporträtt

Under sin tid som konstnär hängav Marie Krøyer sig åt många saker. Hon utförde modellstudier i kol, olja och pastell och studerade konst både i Frankrike och Sverige. Som formgivare och inredare var hon självlärd, och var med om att både planera och inreda makarna Krøyers olika hem genom åren. En del av hennes formgivning, bland annat några möbler finns att se i utställningen.

Jag tar mig en trappa upp till den andra av tre utställningsvåningar. Här visas Prinsens kända och okända skatter. En samling som tydligen ska innehålla cirka 7 000 verk av olika konstnärer, inklusive prinsen själv som var en av sin tids främsta svenska landskapsmålare. En imponerande samling som innehåller allt från bildkonst och skulpturer till konsthantverk.

Medan jag går omkring och förundras över alla verk i denna slottsliknande byggnad, får jag en känsla av att vara på en tidsresa, då delar av huset fortfarande är inredda som när prinsen bodde här, något som bidrar till en härlig stämning och atmosfär.

Jag fokuserar på de verk prins Eugen har gjort och låter det mesta andra få bli oskrivet, så ni själva får gå och uppleva den stora samlingen. Annars skulle jag få sitta och skriva tills fingrarna blödde!

Prins Eugen var onekligen en duktig landskapsmålare. Vackra verk som Upplyst ångbåt 1906, Rökar 1906 och Rágvaldsgatan. Solnedgång från Blå villan Florens 1898, i olja och bladguld på duk finner jag verkligen tilltalande. En vacker solnedgång som jag gärna njutit av själv om jag kunnat.

Prins Eugen var även formgivare och designer, områden många konstnärer intresserade sig för under 1900 talet. Waldemarsuddekrukan är hans mest uppmärksammade verk.

I Bernadotterummet visas Silver – Lars Arby och nutida svenskt silver, med fyra silversmeder. Lars Arby (1933-2002), Pernilla Sylwan, Caroline Lindholm och August Happ. I de fyra montrarna ligger ett urval av smycken, skulpturer, skålar med mera – alla i silver. Somliga riktigt vackra, andra mer experimentella men lika härliga att se i sina utformningar.

På det stora en riktigt härlig utställning med otaliga verk av många olika konstnärer. Man bör ha tiden att verkligen gå omkring och se allting. Jag ångrar att jag inte tog den guidade turen av skulpturparken som omger slottet. Och att jag inte tog en bit mat i Prinsens kök, där det idag erbjuds servering.

Så ta er ut till Waldermarsudde och lev som en prins för en dag!

Tero Tanner

Prins Eugens Waldemarsudde. Stockholm

Marie Krøyer
Utställningen arrangeras i samarbete med Skágens Kunstmuseer och Den Hirschsprungske Samling.
T o m 1 september 2024

Prinsens kända och okända skatter – Konst och konsthantverk ur samlingarna
T o m 9 juni 2024

Silver
T o m 22 september 2024

Lars Arby
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021