Publikens empati sträcker sig inte utanför teatersalongen

Svindel är en gripande teaterföreställning om relationer, utsatthet, utanförskap, tragedier och missbruk. Detta gestaltas ur olika personliga perspektiv; offret, föräldrarna, partners med flera. Svindel baseras på Sara Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis. SocialPolitiks recensenter berörs men slås av publikens dubbelmoral.

Många i publiken blev rörda till tårar, dessvärre begränsades denna sensibla medmänsklighet till att gråta under teaterföreställningen. Samtliga åskådare av pjäsen gick bara förbi kvinnan som sålde Situation Stockholm utanför Dramaten. Att bli berörd av en föreställning men att lämna denna sympati inne i salongen där föreställningen utspelade sig känns som en unken dubbelmoral. 

Två timmar var fyrtio minuter för mycket då det inte finns någon som helst möjlighet att ursäkta sig och gå på toaletten. Tjugo minuter av dessa hade jag dessutom en varm strålkastare rätt i ansiktet som gav mig huvudvärk i slutet av kvällen. Vi i publiken var väldigt nära skådespelarna vilket gjorde upplevelsen av pjäsen väldigt intim och påtaglig. På gott och ont. 

I det stora hela är Svindel en sevärd pjäs som berör.

Marilyn Winter

***

Svindel handlar om en kvinna som hade två små barn, levde som narkoman och prostituerade sej för att kunna finansiera drogerna och ta hand om barnen. Handlingen påminner mycket om Da Costa-fallet där en prostituerad, missbrukande kvinna blev styckmördad. Pjäsen handlar om den mördade kvinnan som ser från olika aspekter hur hennes liv skulle vara om hon levde. Men som i en loop återförs hon till morddagen varje gång. Man får se hur hon efter döden blickar tillbaka på sina nära och kära för att se hur de har det utan henne. Kvinnan följer hela tiden sina barn som hon inte kan sluta att söka efter. Man får också se hennes trötta föräldrar som kämpar för hennes barn.

Bra skådespeleri men lite rörigt med de olika kasten.
Svindel får 4 klackar av 5

Alexandra, sångerska Dom Fläckfria

Svindel
Manus: Sara Stridsberg efter hennes roman Kärlekens Antarktis
Regi: Rebecka Hemse
Huvudroll: Ingela Olsson
Spelas på Dramaten, Stockholm, t o m 2 juni 2024

Läs om hur Minna fått bidra med sin kunskap till Svindel.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021