Allt står inte rätt till på Säter

Anna Varga är psykolog och bor i Stockholm. Hon är trött på sitt inrutade liv och söker en ledig tjänst på Säters rättspsykiatriska sjukhus. Anna har hört rykten om Säter som de flesta, men lägger inte så stor vikt vid rykten och skvaller. Dessutom vill hon gärna komma närmare sin bästa väninna Lina som tipsat henne om jobbet. Anna kommer till Säter, gör sig hemmastadd i sin lägenhet och träffar Lina som berättar att Anna måste förbereda sig på att Säters sjukhus är en plats för sig. De som arbetar där är en tajt grupp läkare, skötare samt psykologer.

Första dagen får hon träffa läkaren Miro. En snygg man med en oerhörd karisma. Men det dröjer inte länge innan Anna får en olustig känsla – hon får veta att psykologen innan henne är anmäld försvunnen. Dessutom börjar någon lämna kryptiska brev i hennes brevinkast. Anna börjar förstå att nåt inte står rätt till. Och vad har egentligen hänt Wille, hennes allra första patient? När dessutom en patient hittas mördad inne på sitt rum blir gåtorna bara fler.

Anna blir även kontaktad av en journalist, Bengt, som kommer med chockande uppgifter om att det på Säter ska finnas en grupp som kallar sig ”dom andra”. Bengt förklarar för Anna att han och kriminalpolisen Sten behöver hennes hjälp för att komma vidare men den inofficiella utredning de har påbörjat för länge sedan.

Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes första bok om psykologen Anna Varga. En bladvändare, kuslig, oerhört spännande och ger läsaren en mycket bra insyn i hur det kan vara på ett rättspsykiatriskt sjukhus som Säter. Självklart är det en påhittad historia. Och en mycket bra sådan.

Alla har vi hört talas om Säter, skandalen kring bland annat Tomas Quick, patienter som fått permission men som återfallit i brott nästan direkt. Även fastän den här boken inte alls skildrar något av det får jag som läsare en väldigt verklig bild av hur vår sjukvård för psykiskt sjuka är idag.

Jag hoppas verkligen att ni läser – Innan snön faller – det är en mycket bra bok, den får en åtta där bäst är en tia.

God läsning!

Innan snön faller
Helena Kubicek Boye
Bokfabriken, 2018

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021