Allt står inte rätt till på Säter

Vår recensent Minna har fastnat för serien med Säterpsykologen Anna Varga, skriven av Helena Kubicek Boye. Här kan du läsa om Innan snön faller, Den ljusaste natten och Avdelning 21.

Anna Varga är psykolog och bor i Stockholm. Hon är trött på sitt inrutade liv och söker en ledig tjänst på Säters rättspsykiatriska sjukhus. Anna har hört rykten om Säter som de flesta, men lägger inte så stor vikt vid rykten och skvaller. Dessutom vill hon gärna komma närmare sin bästa väninna Lina som tipsat henne om jobbet. Anna kommer till Säter, gör sig hemmastadd i sin lägenhet och träffar Lina som berättar att Anna måste förbereda sig på att Säters sjukhus är en plats för sig. De som arbetar där är en tajt grupp läkare, skötare samt psykologer.

Första dagen får hon träffa läkaren Miro. En snygg man med en oerhörd karisma. Men det dröjer inte länge innan Anna får en olustig känsla – hon får veta att psykologen innan henne är anmäld försvunnen. Dessutom börjar någon lämna kryptiska brev i hennes brevinkast. Anna börjar förstå att nåt inte står rätt till. Och vad har egentligen hänt Wille, hennes allra första patient? När dessutom en patient hittas mördad inne på sitt rum blir gåtorna bara fler.

Anna blir även kontaktad av en journalist, Bengt, som kommer med chockande uppgifter om att det på Säter ska finnas en grupp som kallar sig ”dom andra”. Bengt förklarar för Anna att han och kriminalpolisen Sten behöver hennes hjälp för att komma vidare men den inofficiella utredning de har påbörjat för länge sedan.

Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes första bok om psykologen Anna Varga. En bladvändare, kuslig, oerhört spännande och ger läsaren en mycket bra insyn i hur det kan vara på ett rättspsykiatriskt sjukhus som Säter. Självklart är det en påhittad historia. Och en mycket bra sådan.

Alla har vi hört talas om Säter, skandalen kring bland annat Tomas Quick, patienter som fått permission men som återfallit i brott nästan direkt. Även fastän den här boken inte alls skildrar något av det får jag som läsare en väldigt verklig bild av hur vår sjukvård för psykiskt sjuka är idag.

Jag hoppas verkligen att ni läser Innan snön faller – det är en mycket bra bok, den får en åtta där bäst är en tia.

Innan snön faller
Helena Kubicek Boye
Bokfabriken, 2018

I Den ljusaste natten har det gått ett år har gått sedan Anna Varga kom till Säter som psykolog och det blev en skandal efter att hon hittat den tidigare anställda psykologen Mona, instängd i rum 55. Ett rum som det länge florerat rykten om inne på Säter rättspsykiatriska sjukhus.

Anna har kommit över det som hände, också vad hennes allra närmsta väninna visade sig vara för person. Men då händer nåt som absolut inte får hända. En väldigt sjuk pedofil avviker under en permission från Säters rättspsykiatriska avdelning. Anna Varga är en av många som kämpade för att den här personen skulle få permission och hennes ord som psykolog vägde tungt.

När en femårig flicka försvinner spårlöst från en camping samtidigt är skandalen ett faktum och det blir en kamp mot klockan. Bygden invaderas av reportrar ifrån jordens alla hörn.
Men kan Anna verkligen lita på alla på sjukhuset ?
Och vem är ”trollet” som dom andra små barnen pratar om ?
Anna befinner sig återigen i stormens öga.

Det här är andra delen
om Anna Varga och Säters psykiatriska sjukhus. Den är precis lika skrämmande, och bra skriven som den första.

Pedofiler är och förblir ett oerhört känsligt ämne. Jag tycker att författaren skildrat denna historia på ett mycket bra och värdigt sätt. Det är en historia helt uppdiktad och skriven av Helena Kubicek Boye, som gör det på ett strålande vis.

Den ljusaste natten
Helena Kubicek Boye
Bokfabriken, 2020

I Avdelning 21 har mycket hänt sen Anna Varga kom till Säter för en nystart. Kliniken har överlevt flera skandaler och till och med Lina, Annas bästa väninna, har kommit tillbaka hem då hovrätten ändrade tingsrättens dom.

Så vardagen lunkar på och Anna får mer och mer att göra på kliniken. Hon känner sig oerhört betydelsefull för första gången på en väldigt lång tid. Hon känner sig avslappnad och tillfreds med sin relation med polisen Johan och trots att Johan råkat ut för ett oerhört svårt fall i tjänsten börjar det mesta gå tillbaka till det vanliga.

Men då händer det som ej får hända. En klient dör innanför murarna på Säter. Polisen är först övertygad om att det är ett självmord. Men när ännu en patient dör på avdelning 21 börjar både polis och anställda känna en oerhörd rädsla.

Anna och hennes chef Miro som även är Linas man och far till deras dotter, börjar tillsammans själva utreda vad som döljer sig bakom varenda anställd. Men att sanningen var så hemsk hade nog ingen av dom trott.

Detta är nu den tredje boken jag läser och jag är djupt fascinerad av Helenas sätt att skriva och även hålla tempot uppe. Man får även följa karaktärernas privatliv vilket alltid ger extra krydda till handlingen.
Så läs – Avdelning 21 – du kommer inte bli missnöjd.

Avdelning 21
Helena Kubicek Boye
Bokfabriken 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021