”Borde vara obligatorisk för tonåringar”

Son och far på Dramaten i Stockholm är antagligen ett mästerverk för teaternördiga. Det menar SocialPolitiks Tess Lundberg som själv ser ett stundtals ganska svårförståeligt och långtråkigt familjedrama.

Son och far utspelar sig i en svensk förort och i Marocko och handlar om en dysfunktionell familj där missbruk och våld är vardagsmat. Manusförfattaren och regissören Alexander Salzberger har lyckats få med det mesta som finns i en familj med missbruk – förnekelsen, erkännandet, skulden, beroendet, medberoendet, skammen, oron för att föra det genetiska och sociala arvet vidare.

Jag älskar scenografin och musiken i föreställningen, det förstärker och ger en stundtals mäktig känsla – en upplevelse. Tyvärr är Son och far utöver det inte en föreställning som fängslar, i alla fall inte mig. Men för alla er som aldrig upplevt missbruk nära i verkligheten kan jag tänka mig att pjäsen både berör, skrämmer och äcklar. För oss som har upplevt det är detta bara ett skrap på ytan.

Jag ger föreställningen betyget 3 av 5 möjliga. Eftersom publiken fick ta del av en liveintervju med regissören i efterhand blev det hela lite mer begripligt.

Detta är en pjäs som borde vara
obligatorisk för tonåringar i skolan om intervju med regissören både före och efter föreställningen ingår. Varför? Därför att den skildrar hur det är att växa upp i två kulturer med våld i nära relationer och missbruk, förvirringen att växa upp utan sin biologiska far. En far från en annan kultur, religion och med en annan hudfärg än det etniskt svenska. Alltså frågor kring några av de samhällsproblem som många av oss växer upp i just nu – det viktigaste i det, är att veta att man inte är ensam, att det finns fler som upplever och har upplevt samma kaos i hemmet och inuti sig själva.

Manusförfattaren och regissören kommer säkert att bli omskriven i våra litterära historieböcker precis som Strindberg, som han hämtat inspiration från när det handlar om formen. Ändå – för oss vanliga dödliga tror jag att det krävs en förklaring för att förstå de mest konstiga konstnärers mästerverk.

Tess

Son och far
Dramaten
Manus och regi: Alexander Salzberger
Spelas t o m 7 juni 2024

Son och far av Alexander Salzberger Scenografi: Helga Bumsch
PÅ bilden: Leonard Terfelt, Isa Aouifia, Nemanja Stojanović, David Fukamachi Regnfors
Foto:  Sören Vilks
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021