Caravaggio engagerar

Den italienska barockkonstnären Caravaggio levde ett vilt liv ofta våldsamt och utsvävande, ibland i armod. Han dödade en man och tvingades fly.

Filmen Caravaggios skugga skildrar ytterst påtagligt våldet och grymheten som präglar 1600-talets Italien och Caravaggios liv och död. Febriga bilder visar honom bland de utslagna och prostituerade där han hämtade sina modeller. En död hora blir Maria i målningen Marias död och en gammal försupen man blir Petrus.

Det blir ett problem för den katolska kyrkan. Skuggan över Caravaggio är just kyrkan, personifierad av en hänsynslös förhörare. Hans dom drabbar Caravaggio: Att låta vardagens människor gestalta heliga går inte an. Kyrkan står över allt. Caravaggios val blir att sluta måla eller dö.

En kuslig men engagerande film. Naturligtvis särskilt för den som likt mig är fascinerad av Caravaggios innerliga målningar av lidande människor och hans mästerliga behandling av ljus. Hur måste inte det ha påverkat dåtidens människor som levde i mörka gränder och överbefolkade trånga kyffen när de storögt såg hans tavlor i Roms och Neapels kyrkor!

Jan Molin

Caravaggios skugga
Regi Michele Placido

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021