Plötsligt blev det så fruktansvärt tyst och tomt

Anne Skånér dog i morse. Hon kommer inte längre att skicka några sms, eller ringa om alla de viktiga frågor hon tycker att SocialPolitik borde skriva och berätta om. Vi kommer inte längre att kunna diskutera orättvisor eller oförrätter och hur vi bäst ska agera för att skapa opinion och göra världen till en bättre plats.

Hennes uppfordrande röst i SocialPolitiks redaktionsråd och i den samhälleliga socialpolitiska debatten har tystnat.

Det känns konstigt att skriva om Anne. Hon ville ju att alla skulle få göra sina egna röster hörda och prata för sig själva. Och bli lyssnade till. Alla de som vanligtvis inte kommer till tals. I detta blev SocialPolitik ett naturligt sammanhang för henne. I vårt arvsfondsprojekt Social Aktion med skrivarcirklar var hon en drivande kraft.

Inte minst kämpade hon för att barn ska bli lyssnade till och få stöd att tillvarata sina egna rättigheter. Många minns henne som ordförande för Samhällets Styvbarn under den period som ersättningen till f d fosterbarn som vanvårdats förhandlades fram med regeringen. I det arbetet gjorde hon en enorm insats. Hon slutade heller aldrig kämpa för att bristerna i lagen och Ersättningsnämndens tillämpning av lagen skulle uppmärksammas och rättas till. Det arbetet kommer vi att fortsätta.

Det Anne skrivit finns kvar. Inte minst hennes blogg Rosenrasande. Diskussionerna vi haft lever i våra minnen. De frågor hon ansåg viktiga återstår för oss andra att driva vidare. Som att alla barn som farit illa, och far illa, i samhällets vård har rätt till upprättelse. Och att myndigheterna ska ta sitt ansvar.

När det känns motigt kan vi påminna oss om att hon själv aldrig gav upp. Aldrig. Möjligtvis slickade hon sina sår en stund för att sedan sticka ut hakan igen. Alla de svårigheter hon själv gått igenom gjorde henne aldrig bitter. Hon vände sina erfarenheter till engagemang för andra. Så minns vi och saknar henne.

Från SocialPolitik sänder vi nu alla våra tankar till Annes familj.

Anna Fredriksson
redaktör

Bilden är tagen av Göran Johansson under samtalet – Vanvårdsersättning – en misslyckad upprättelse – som SocialPolitik arrangerade i Almedalen 2016.
Här kan du se filmen från ssamtalet – länk till YouTube!

Några av Anne Skåners texter i SocialPolitik
Tänder en del av vår kropp
Fosterbarn med framtidschans
Visioner för en bättre social barnavård
Övergrepp på pojkar
Fattigfällan kan slå igen även om dig

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021