Från socialrealism till surrealistisk humor

Att Josef Fares är den absolut mest intressanta filmskapare Sverige har råder det inte minsta tvivel om. Filmen Zozo är inget undantag. Zozo växer upp med sin familj; mor, far, syster och bror i ett krigshärjat Beirut. Dagen man ämnar bryta upp för att förenas med farföräldrarna i Sverige är katastrofen ett faktum. Medan Zozo går för att köpa läsk slår en missil ner och utplånar hela familjen. Zozo blir ensam kvar. I en panikartad sinnesnärvaro lyckas han få med sig pass och biljetter och beslutsamheten att ta sig till Sverige.

Hur det går tänker jag inte berätta men Josef Fares gör det stämningsfullt och väldigt snyggt. Han använder ett bildspråk som tangerar socialrealism över hela skalan till surrealistisk humor. Minnesvärd är bland annat Zozos vän och kamrat i Beirut; en snusförnuftig talande kyckling.

Den här filmen måste ses inte minst för den kulturöverbryggande biktning Fares bjuder på.
Zozo får fyra väldigt starka π π π π

Zozo
Regi: Josef Fares
SvT Play kan ses t om 22 oktober 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021