Reportage från The New Yorker

I Gangsters samlar Patrick Radden Keefe tolv av sina mest minnesvärda reportage från The New Yorker, tidningen där han har varit verksam i mer än ett decennium. Och det är verkligen speciella och märkvärdiga reportage han gjort. Vad sägs om en berättelsen om El Chapo, världens mes ökända knarkkung? Eller historien om hur brodern till ett av offren i Lockerbieattentatet försöker lösa fallet och hitta de skyldiga? Eller reportaget om hur en ökänd holländsk gangster avslöjades av sin egen syster?

Fast mitt favoritreportage är nog ändå hur tv-producenten Mark Burnett, med svensk hjälp, återupprättade Donald Trump som en ikon för amerikansk framgång, och i slutändan var med och fick honom vald som president i USA. Ja, hur kan det ha gått till undrar du? Jo, Mark Burnett – som har näsa för det som är uppseendeväckande – köpte rättigheterna till den svenska dokusåpan Expedition Robinson som senare blev en stor succé i USA och gjorde honom rik och berömd. Detta gav honom möjlighet att starta tv-programmet The Apprentice där Donald Trump medverkade under fjorton säsonger, vilket gjorde honom till en megastjärna och så småningom president. Så i slutändan skulle man kunna säga att SvT har varit med och skapat Donald Trump!

Hur som helst tycker jag att den här boken är perfekt sommarläsning. Man kan läsa reportage som är mellan 20-40 sidor långa och sedan lägga ifrån sig boken och läsa ett nytt reportage dagen därpå. Den är välskriven och många av reportagen är spännande.

Text: Peter Roth

Gangsters
Sanna historier om skurkar, svindlare, mördare och rebeller
Patrick Radden Keefe
Översättare: Eva Johansson
Albert Bonnier förlag

Patrick Radden Keefe har tidigare gett ut Smärtans imperium (2022) om Sacklerfamiljen och opoidkrisen, samt Säg inget (2020) om konflikten på Nordirland.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021