Nordirländsk konflikt med efterverkningar

När staten Irland bildades i början av 1920-talet, efter flera hundra års brittisk kolonialism, blev den nordligaste delen av ön kvar i den brittiska unionen. Nordirland har sedan dess varit en plats där det förekommit stridigheter, och området var under många år platsen för en våldsam och bitter konflikt – The Troubles – mellan  nationalister, som ser sig som irländare och är övervägande katoliker, och unionister, som ser sig som britter och är övervägande protestantiska. Stridigheterna och terrordåden eskalerade under början av 1970-talet då organisationen Provisoriska IRA bildades.

Författaren Patrick Radden Keefe är själv född i USA, men har som så många andra i landet irländska rötter. Han är till vardags reporter på The New Yorker. I den fantastiska Säg inget, En sann historia om mord och terror på Nordirland, har han grävt bakom myterna, hemligheterna och alla rykten. Han har lyckats få fram något som han själv kallar för sanningen.

För efter decennier av terrordåd, hungerstrejker och väpnad konflikt kommer freden i form av Långfredagsavtalet 1998, och alla tvingas rannsaka sig själva. Vilket pris betalade man för sin lojalitet? Vad tjänade våldet till? Och varför dog egentligen tiobarnsmamman Jean McConville? Och vilken roll spelade systrarna Price i detta? Var det den hyllade fredskämpen Gerry Adams som låg bakom allting?

På 1970-talet var jag själv mycket intresserad av Irland och dess historia och en sommar 1975 tillbringade jag en vecka i den nordirländska staden Belfast. Jag kunde själv se många sönderbombade hus och upplevde också hur det var att bli kroppsvisiterad när man skulle in i en butik som hade ”bombrea”. Jag kunde också med egna ögon se den allorstädes närvarande brittiska armén.

Även fast jag tror att det kan vara bra att känna till lite om landet när man läser denna bok är det absolut inte nödvändigt. Boken är en andlöst spännande genomgång av konfliktens olika aktörer och förvecklingar, och samtidigt en mordgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA. Boken har hyllats som både banbrytande ”true crime” och som mästerlig skildring av en konflikt vars efterverkningar än idag påverkar hela Europa. Speciellt nu när Brexit ska träda i kraft.

Peter Roth

Säg inget
En sann historia om mord och terror på Nordirland
Patrick Radden Keefe
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021