Modigt av Disney

Barnfilmen Den lilla sjöjungfrun i ny tappning har debatterats flitigt – kan man verkligen ha en svart huvudperson i den gamla sagan skriven av HC Andersen? Vita människor har dessutom sagt att de inte kan identifiera sig med en svart huvudperson, vilket har genererat massor av kommentarer på sociala medier. Det går ju tydligen att identifiera sig med någon som är till hälften fisk.  

Men trots att Disney varit i blåsväder kom filmen ändå. Jag såg den med svenskt tal och den svarta Ariels svenska röst är Joanné Nugas Hon är sångerska i a cappellagruppen The Real Group och har körat i Melodifestivalen. Den som gör sånginsatserna i den engelskspråkiga versionen är Halle Berry.  

Remaken håller måttet och yngre barn gillar nog den här bättre än originalet. Krabban Sebastian, fisken Blunder och måsen Måsart är roliga och prinsen grym. Sjöhäxan Ursula är lite läskig.

Ariel önskar sig ett annat liv med ben bland människor och det kan nog många känna igen sig i – längtan till något annat.  

Pebbles Karlsson Ambrose 

Den lilla sjöjungfrun
Från 7 år
Premiär 26 maj 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. Pär Widmark den 15 jun 2023 kl 00:08

    Jag har inte sett filmen, men jag har sett den tecknade som jag tycker var den bästa studion gjort sedan självaste Walt dog 1966 (undantag Aristocats -71, men den bestämde Disney att de skulle göra på sin dödsbädd). Det här var under en tid då ”the nine old men” fortfarande var verksamma. Det var ett gäng som stod Walt nära och jobbat med honom sen begynnelsen på 30-talet, så de visste hur han ville ha det.

    Varför snöar jag in på det här? Jo, för att det har gått över 50 år sen dess och inget är sig likt med Disney (jag såg en serie om Sex Pistols på Disney+ !). Men en sak finns kvar i firman (åtminstone då det gäller s k ”familjefilmer”); Det ska va lyckliga slut, punkt slut. Inget snusk, inget provocerande, inte så mycket ”woke”. Omvänt, inga grymheter, vilket gör att Disney ända sen Snövit (-38), har putsat upp, förgulligat en hel kanon av europeiska sagor och barnböcker som inte alls var så gulliga precis. Och gjort dom till sina, så att ingen jävel vet var berättelserna kom ifrån.

    Vadan detta nörderi från en gammal Disney-galning? Jo, att de gör sjöjungfrun svart är som sagt, vågat och inget man förknippar med Disneys oförargliga, perfekta image. Men jag vill påminna om att HC Andersens saga inte fan slutar lyckligt. I den får hon betala priset för att bli människa med att VARJE steg hon tar på jorden känns som ett kliv rakt på en vass kniv! Så långt har inte Disney kommit.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021