”Signeringen jag minns”

Jag hade andan i halsen och tänkte: Jag måste få plattan signerad av en av höjdarna inom svensk musik. En dag tidigare:  Jag var på en Vikingline båt och Sveriges första artist med rock på svenska skulle spela. Det var första gången jag skulle få se Pugh Rogefeldt, en svensk legend. 

Jag tror att första gången jag hörde Pughs musik var i filmen Tillsammans. En liten kille skriker hjärtskärande och högt efter sin mamma mitt i natten. Då kommer Pughs mycket suggestiva låt Här kommer natten och passar in helt solklart i en ibland dyster film. 

Miss Li gjorde en variant på Här kommer natten i Så mycket bättre 2012. Hon ville inte ställa upp i programmet som hon inte fick välja Pughs låt. Hon gjorde den bra men, inte lika bra som originalet. Pugh har varit och är en stor inspiration för många musiker.  

Åter till båten. Jag sprang så fort som möjligt upp till hytten och tog med mig vinylskivorna av Pugh. Jag hade sett honom på taxfreeavdelningen. Måste hinna ikapp honom så han inte hinner gå tänkte jag. Allt gick bra. Mina skivor blev signerade. Till Elinor stod det och jag var otroligt nöjd. Jag kommer aldrig sälja dom – jag har fått dom från min pappa och de är från 60-talet. Hur mycket jag än får betalt. 

En av skivorna heter Ja, dä ä dä från 1969 och är en svensk klassiker, Pugh Rogefeldts debutalbum. Första rock skivan på svenska. Anders Sture Torbjörn Rogefeldt som han hette gjorde den ihop med basisten Georg Wadenius från bandet Made in Sweden, trummisen Janne Carlsson, känd från Hansson & Karlsson som var banbrytande. Hansson & Karlsson hade jag velat se i den inrökta lokalen Philips tillsammans med Jimi Hendrix. Om jag kunde resa tillbaka i tiden. 

Torbjörn som han egentligen hette, gick bort bara 76 år gammal. Han gick bort i en ovanlig och obotlig nervsjukdom, kortikobasal degeneration, CBD, som bland annat kan påverkar tal, rörelseförmåga, minne, balans och till slut förmågan att svälja. Han gick bort nu första maj. 

Han kommer att vara en av de starkast lysande stjärnorna på himlen och han kommer att bli ihågkommen som en av de största och viktigaste inom svensk musik.

Elinor Ernqvist Östlihn

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021