Resa genom tid och rum

I centrum för Mohamed Mbougar Sarr:s Fördolt är minnet av människan står en gåtfull bok skriven på 1930-talet av en annan senegalesisk författare. En roman som först höjs till skyarna men senare anklagas för plagiat, något som fick till följd att hela upplagan förstördes. Men ett och annat exemplar finns fortfarande kvar och alla som läser boken blir på något sätt förtrollade. Speciellt en ung senegalesisk författare som beslutar sig för att ge sig ut på jakt för att ta reda på vad som hände med bokens författare T.C. Elimane, som mystiskt försvann efter att han först hyllats som en ”svart Rimbaud” och därefter anklagats för plagiat. 

Boken är en mycket välskriven berättelse från Paris över till Senegal, vidare till Latinamerika för att åter landa i Senegal. Den är spännande och intressant, även fast jag tycker att de första femtio sidorna är lite röriga. Men kanske vill författaren skildra ett slags kaos innan han tar oss med på sökandet genom både tid och rum efter T.C. Elimane. Kanske kan kaoset symbolisera den känsla som många afrikanska författare och andra människor känner när de lever i diaspora i Paris. Såsom Mohamed Mbougar Sarr själv gjort sedan ung ålder då han lämnade Senegal för studier i Frankrikes huvudstad. Men om man har lite tålamod och tar sig igenom de första femtio sidorna får man lön för sin möda. 

Text: Peter Roth 
Författarporträtt: DR

Fördolt är minnet av människan 
Mohamed Mbougar Sarr 
Översättare: Cecilia Franklin 
Originalutgåvans titel: La plus secrète mémoire des hommes
Albert Bonniers förlag 

Med sin fjärde roman Fördolt är minnet av människan fick den då 31-årige senegalesen Mohamed Mbougar Sarr sitt internationella genombrott och tilldelades 2021 Goncourtpriset – Frankrikes mest prestigefyllda pris inom litteratur. Han blev då den förste författaren någonsin från Subsahariska Afrika att tilldelas priset, och den yngste sedan 1976. Prisjuryns ordförande kallade romanen för ”en hymn till litteraturen”. Mohamed Mbougar Sarr tidigare böcker blev även de uppmärksammade och har tilldelats olika pris. 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021