Trovärdigt om våld

I romanen Djävulsgreppet skildrar Lina Wolff hur en kvinna från det karga och kalla Sverige kommer ner till det varma och i hennes ögon kärleksfulla Florens, som hon upplever vara det andra chakrats stad. Andra chakrat är underlivet och dess färg är orange. Hon tänker att hon har mycket att lära och att mannen vid hennes sida kan vara den som hjälper henne in i detta nya. ”Allt stämmer, tänker hon, allt stämmer, äntligen stämmer allt.” Så hon lägger tryggt sitt liv i hans händer i förhoppning om att hon ska läkas från barndomens trauma. Och hon ska också läka honom. Men hans grepp om henne blir så allt hårdare, och hon hamnar till slut i djävulsgreppet.

Lina Wolff beskriver i sin roman hur det skulle kunna gå till att hamna och stanna kvar, i en relation där våldet eskalerar mer och mer. Hon gör detta på ett trovärdigt och ett känslomässigt sätt. Det fysiska våldet får vi bara ana oss till. Djävulsgreppet blir till en psykologisk thriller, där spänningen hela tiden stiger och jag har svårt att lägga ifrån mig boken.

Text: Peter Roth
Författarportätt: Gustav Bergman

Djävulsgreppet
Lina Wolff
Albert Bonniers förlag

Lina Wolff har gett ut de hyllade romanerna Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012), De polyglotta älskarna (2016), som belönades med Augustpriset, och Köttets tid (2019).
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021