Thriller i fjällvärlden

Oj, vad läskig och fantastiskt bra den här psykologiska thrillern Sarek är, Ulf Kvenslers debutroman. Han är tidigare mer känd som manusförfattare till populära tv-serier som Solsidan och Vår tid är nu.

I romanen Sarek, som utspelar sig till nästan hundra procent i det vilda svenska fjällmassivet med samma namn, får vi möta paret Anna och Henrik samt deras gemensamma vän Milena. De tre har känt varandra länge, ända sedan studietiden i Uppsala, och är nu framgångsrika jurister. Alla är vana fjällresenärer efter att i många år vandrat tillsammans i den svenska fjällvärlden. Men på årets vandring vill Milena ha med sig en fjärde person. Hon har nämligen nyligen träffat en kille som även han har stor erfarenhet av naturliv i avancerad fjällterräng.

Efter lite diskussioner och tvivel går Anna och Henrik slutligen med på detta för att inte göra sin vän Milena besviken. Men trots att Jacob verkar trevlig vid första mötet är det är något som känns fel. Anna tycker till och med att hon känner igen honom.

Redan på första sidan får vi reda på att något har hänt på fjällturen genom att vi får ta del av en utskrift av en radiokommunikation mellan en ambulanshelikopter och Gällivare sjukhus. Där framkommer det att man från ett område i Sarek hämtat upp en starkt nedkyld kvinna som uppger att hon heter Anna. I utskriften kan man läsa att hon har ”kross- och skärsår över hela kroppen… högerarmen är bruten ” samt att ”hon också har märken runt halsen. Ser ut som strypmärken”.

Så vad har hänt? Ja, det vill man ju naturligtvis gärna veta efter att ha läst den spännande inledningen. På de drygt fyrahundra sidorna tas jag med på en resa som gör att jag hela tiden pendlar mellan att känna hopp och förtvivlan. Ibland är jag till och med tvungen att lägga ifrån mig boken för att hämta andan.

För detta är en mycket välskriven och spännande roman och det märks att författaren också är en framgångsrik tv-manusförfattare. Det känns nämligen som om jag hela tiden befinner mig i en film under läsningen. Och jag kan tänka mig att romanen kommer att filmatiseras så småningom. Det passar den verkligen för.

Jag antar också att författaren är en van fjällvandrare för miljöbeskrivningen i boken är väldigt detaljrikt och målande skildrad såsom ”storslaget och skrämmande, vackert och iskallt och stenhårt”.

Det är mycket besvärlig terräng att ta sig över, man tappar och vinner höjd för varje steg, några decimeter upp, några decimeter ner. Stenblocken lutar och man sätter nästan aldrig foten på en vågrät yta, fotleden böjs hit och dit. Vissa av blocken ligger inte stilla utan tippar över när man kliver på dem. Det är vandring som kräver total koncentration.”

Och alla svårigheter man kan råka ut för på en strapatsrik tripp i denna natur där ”humöret skiftar lika snabbt som vädret” är träffsäkert och nervkittlande skildrade. ”En plats där alla känslorna är utanpå. Från djupaste missmod till eufori på en halvtimme”.

För några månader sedan recenserade jag en bok om fjällvandring, Till fots, och skrev då att den boken gav mig en massa inspiration till årets fjälltur. Men efter att ha läst thrillern Sarek vet jag inte om jag kommer ge mig ut på någon vandring i år. Jag kommer i alla fall vara mycket noggrann med vilken eller vilka jag tar med mig på den turen.

Sarek är en av tolv böcker nominerade till Årets bok 2022. Ett pris som delas ut av Bonniers bokklubbar och röstas fram av svenska folket. Kriterierna för att bli nominerad är bland annat hög språklig kvalitet och en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Och det stämmer verkligen in på denna bok.

Text: Peter Roth

Sarek
Ulf Kvensler
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021