Sverige och Ryssland har flest miljardärer

Andreas Cervenka är en driven ekonomijournalist som skriver rappt med pregnanta formuleringar och lustiga liknelser. Men innehållet i Girig-Sverige, Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika är allt annat än lustigt.

Bland jämförbara länder har Sverige och Ryssland flest miljardärer. De senaste tio åren har de blivit många hundra procent fler. Stora delar av världen men alldeles särskilt Sverige har gött de redan rika. Genom förmånliga lån, inga räntor, snabbt stigande värden på finansiella tillgångar och fastigheter. Cervenka jämför med Monopol. Vi vanliga följer spelets regler men de redan rika får dubbelt så mycket pengar både vid starten och när de passerar Gå.

Ett skäl är Riksbankens politik: Negativ eller nollränta, enorma stödköp av obligationer vid minsta tecken på kris, kraftig ökning av penningmängden. Att räntan inte höjts förrän just nu till 0,25 procent beror på att den utgår från konsumentprisindex och i det ingår inte bostadspriserna som under de senaste åren ökat med flera hundra procent.

Till skillnad från nästan alla andra länder har Sverige ingen fastighetsskatt, ingen förmögenhetsskatt, ingen arvsskatt, ingen gåvoskatt. Ojämlikheten har därför skenat. Forskare har funnit att ojämlika samhällen har en sämre utveckling än mer jämlika och varnar för att motsättningar skärps som på sikt kan slita sönder samhället.

Cervenka menar att allt talar för en ny finanskris. Hushållens bostadslån och bankernas bristande likviditet är långt större idag än när förra finanskrisen inträffade.

Jag skulle önska att alla politiker – inte bara Jonas Sjöstedt som recenserat boken i Arbetet – läser den och funderar på hur deras politik ökat och fortsätter att öka ojämlikheten i Sverige. Och vilket samband det har med segregationen, gängkriminaliteten och påskkravallerna.

Jan Molin

Girig-Sverige
Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
Andreas Cervenka
Natur & Kultur

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021