Finurlig engelsk deckare

Har du hört talas om Drottningens Detektivbyrå? Det hade i varje fall inte jag förrän jag började läsa En hund begraven av S. J. Bennett. En deckare med drottning Elisabeth II i huvudrollen, kan det verkligen vara något kul att läsa? Ja, jag blir riktigt glatt överraskad över denna finurliga bok som är nummer två i en deckarserie – den första boken, Windsorknuten, kom ut på svenska 2021.

Handlingen i En hund begraven utspelar sig 2016 och börjar med att drottningen upptäcker att en tavla har försvunnit från hennes våning i Buckingham Palace. Därefter börjar några personer få anonyma hat- och hotbrev och strax därpå hittas en av dessa personer död, i vad som synes vara en olycka, i den kungliga simhallen. Men är det verkligen en olycka? Ja det börjar drottningen tillsammans med sin assisterande privatsekreterare, Rozie Oshodi, fundera på. Och om det är något drottningen har lärt sig under sina sex årtionden som regent är det att det är de små detaljerna man ska oroa sig för. Kanske är det även så i detta fall?

Det här är en deckare i sann Agatha Christie-tradition och perfekt för sommarens hängmatta eller på badstranden en solig dag. Eller varför inte i en härlig fåtölj en typisk regnig svensk sommardag? Det är ingen politisk bok men då handlingen utspelar sig mitt under den amerikanska valkampanjen låter författaren drottningen reflektera lite kring detta, vilket gör boken lite extra finurlig och placerad i sin samtid.

Text: Peter Roth

En hund begraven
S. J. Bennett
Bokförlaget Forum

S. J. Bennett har tidigare publicerat tio ungdomsböcker, varav flera av dem är prisbelönta. Hon är född 1966, och bor numera i London efter en uppväxt på olika ställen i världen, då hennes pappa var militär i den brittiska armén. Liksom så många andra författare fick hon många manus refuserade innan hennes författarkarriär satte fart.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021