Tillit eller otrygghet – samtal om äldreomsorgen

Individualism, isolering och en förändrad människosyn var några av de ämnen som lyftes fram när FORSA Väst bjöd in till panelsamtal i Trollhättan för att dryfta frågor om omsorg och moral. Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder och våra välfärdsinrättningar är väletablerade kantas vården och omsorgen av problem, inte minst när det kommer till äldreomsorg.

Wilma Hollertz som är lärarstudent på Högskolan Väst var en av panelens yngsta deltagare, och beskrev sina tankar om åldrande i egenskap av barnbarn.
– Någonstans måste man också förstå sin egen roll i det hela, även som ung. Att se mina föräldrar ta hand om mina far- och morföräldrar, och inse att jag själv också kommer att hamna där. Och hoppas att jag någon gång i framtiden också kan känna en trygghet att få hjälp när jag behöver det.

Under det två timmar långa samtalet fick publiken även ta del av berättelser och reflektioner av Sanna Nilsson, också hon student på Högskolan Väst och Rasken Andreasson som i decennier varit aktiv i Verdandi i Trollhättan. Föreningen driver härbärge i staden och ordnar matdistribution.

– Vi har ett fint samarbete med kommunen, som människor är intresserade av att höra mer om. Jag har arbetat med hemlösa, med personer med missbruk och personer med psykisk ohälsa sedan 70-talet. Alla dessa människor åldras, precis som vi alla åldras. Det gäller att inte blunda för de här problemen bara för att människor blir gamla. Vi måste våga se varandra, menade Rasken Andreasson.

Åhörare och debattsugna fick också lyssna på Magdalena Elmersjö, docent i socialt arbete och ledamot i regeringens äldreforskarråd, när hon presenterade den senaste forskningen om åldrande och äldreomsorg.

–Trots att äldreomsorgen är ett väldigt relationsbaserat arbete tenderar det att behandlas som något individstyrt. Fokus hamnar på effektivisering och resursanvändning, snarare än på att värna de relationer som äldreomsorgen faktiskt består av, sa Magdalena Elmersjö.

Hon har lång erfarenhet av forskning om äldreomsorg, och deltar just nu i ett projekt för att undersöka moraliska och etiska dilemman inom äldreomsorgen, och hur yrkesverksamma kan mobilisera för förändring och förstärkning av äldreomsorgen.

– Personkontakt och personlig flexibilitet har i högre grad bytts ut mot kompromisslös tidspress och detaljstyrda besök, vilket också underminerar kontakten mellan omsorgsmottagare och personal. Utöver stress och oro för såväl omsorgspersonal som de äldre själva, riskerar detta också att skapa en misstro och skepsis mot omsorgen i sig, menade Magdalena Elmersjö.

Även publiken deltog i samtalet och reflektioner och funderingar kom från från bland annat kommunpolitiker, anhörigstödjare och en före detta brevbärare.

– Att mötas i ögonhöjd och prata om den här sortens frågor som rör alla är enormt viktigt, inte minst efter två år av social distansering, summerade en av åhörarna när det var dags att avsluta och det andra arrangemanget inom ramen för #Lokalaperspektiv2022 var till ända.

Text: Erik Hägg och Sara Hultqvist

Läs mer om tidigare arrangemang av #Lokalaperspektiv2022: Växande barnfattigdom tas inte på allvar
Läs vår intervju med Magdalena Elmersjö.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. […] Den 23 mars deltar Magdalena Elmersjö i ett samtal med rubriken Omsorg och moral – Om åldrande i ett av världens rikaste länder arrangerat av #lokalaperspektiv2022. Då kommer hon också att ta upp att när äldreomsorgen inte fungerar, då kostar det. Anhöriga ställer upp och det får konsekvenser i deras liv.– Orkar man inte jobba kanske man blir sjukskriven eller så väljer man att gå ner i tid med lägre pension som följd. Man väljer bort egna relationer och det man behöver för att må bra som att träna och vila. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021