Lincoln Highway

Vilken underbar och fängslande berättelse han har fått till, författaren Amor Towles, med sin senaste bok Lincoln Highway. Jag är trollbunden varenda sida igenom den nästan 600 sidor tjocka romanen som utspelar sig i USA i början av 1950-talet.

Emmett har precis kommit hem till Nebraska från uppfostringsanstalten i Salina där han placerats efter att ha råkat hamna i ett slagsmål med dödlig utgång. Nu har han blivit frisläppt lite tidigare då hans far nyligen dött och då hans lillebror Billy behöver någon som tar hand om honom. Men fadern har inte bara dött, han har även lämnat efter sig en gård som är så belånad att banken tar över den.

Men det gör inget för Emmett har egna planer på hur han och Billy ska bygga upp ett nytt fint liv för dem bägge. Billy har dock andra planer – han vill leta upp deras mamma som försvann några år tidigare. Och han tror sig veta hur de ska få tag på henne.

Som alla vet går allting inte alltid som man planerat, speciellt inte då rymlingarna Duchess och Woolly, två vänner från uppfostringsanstalten, oväntat dyker upp med helt andra planer för dem alla.

Det de har gemensamt är att de måste ta sig med bil till Lincoln Highway – den första transkontinentala vägen som förband östkusten med västkusten – och därefter välja att ta till höger mot New York eller vänster mot San Fransisco.

Det blir en kamp mellan två intressen och starten på oväntade och ödestigra äventyr som leder till möten med andra mycket intressanta profiler. Och allt detta vävs samman till en unik, spännande och berörande historia.

Peter Roth

Lincoln Highway
Amor Towles
Wahlström & Widstrand

Amor Towles är född och uppvuxen i Boston, USA. Han har tidigare skrivit de bästsäljande romanerna Artighetsreglerna och En gentleman i Moskva. Lincoln Highway har toppat New York Times bästsäljarlista och den valdes till årets bok av såväl New York Times som Washington Post. Även Barack Obama hade boken på sin lista över årets bästa böcker.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021