Grön arena bra för alla

Till Grön Arenagården Eriksgård utanför Kivik i Skåne kommer människor med olika behov av stöd, som personer med funktionsnedsättningar. Gården är en del av Tomelilla kommuns sociala verksamhet. Människor mår bra av att vistas i gårdsmiljöer, visar nyligen sammanställd forskning.

Det är en kylig fredag och klockan är snart halv tio när stödassistenten Cissi parkerar bussen vid Eriksgård och kliver ut tillsammans med Louise, Erika och Johanna. De deltar i kommunens dagliga verksamhet enligt LSS och på fredagar arbetar de här på gården. De välkomnas av Birgitta Hüllert och slår sig ner i samlingsrummet i Korsvirkeslängan. Så kallas huset som Tomelilla kommun hyr av Birgitta och Per för att den sociala verksamheten ska hållas här. Med kaminen tänd i det rymliga samlingsrummet, öppet upp till nock, planeras nu förmiddagens aktiviteter. Det ska mockas hos hästar och höns och kaninerna ska få det fint och matas.

– Gruppen från daglig verksamhet arbetar när de är här och får en ersättning på 70 kronor per arbetsdag. De som kommer hit har valt det för att de gillar djur men de ska känna att de har utfört ett jobb när de åker hem, säger Birgitta.

Efter mötet är det ombyte och alla tar på sig sina jobbarkläder. Deltagarna får välja vilka djur de vill ägna sig åt. Halv tolv är det lunch och då sätter sig gruppen framför kaminen igen med varsin medhavd matlåda.

– Det är lugnt på gården och det är avslappnande att var här. Det känns bra efteråt men man blir trött av att vara ute i friska luften så mycket, säger Louise och Johanna håller med.

På eftermiddagen är det djurpyssel igen.

– Just den här gruppen är mycket med gårdens djur. Vi har kaniner, två väldigt tama får, fem höns, två tuppar, fyra hästar och tre hundar. Katterna är också populära. Senare under året tillkommer andra sysslor som sådd och ogräsrensning, säger Birgitta Hüllert.

Eriksgård i Brösarps Backar ligger i en fridsam omgivning med milsvid utsikt över kuperad betesmark och havet. Gårdens sex kor av rasen Belted Galloway går ute året runt och hjälper till att hålla landskapet öppet. Här har Birgitta Hüllert och Per Andrén bott sedan 1990-talet och de senaste åren har gården blivit en oas och arbetsplats för människor i behov av stöd. Eriksgård är en så kallad Grön Arena – gård och används alltså som en resurs av Tomelilla kommun i deras sociala verksamhet.

– Vi har det väldigt bra ordnat. Eriksgård ligger i Simrishamns kommun men jag är anställd av grannkommunen Tomelilla. Jag arbetar för dem sjuttio procent av heltid och de hyr huset här på gården. Sen kan kommunen använda både mig och gårdens djur för de behov som uppstår, säger Birgitta.

Grön Arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet som innebär att gårdar fungerar som en resurs för samhället. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen gett ut en forskningssammanställning, som visar att vistelse i en lantgårdsmiljö kan förbättra människors välmående bland annat genom att ge dem ökad motivation, social kontakt och upplevelse av att kunna klara av uppgifter. Forskarna bakom rapporten vill se att Grön Arena – verksamheten utvidgas. I Sverige finns cirka 80 certifierade Grön Arena – gårdar, men de kommer inte till användning fullt ut. Lena Lidfors är professor på SLU och har lett arbetet med rapporten.

– Gårdarna finns och de som driver dem har gått en Grön Arena-kurs och blivit granskade av Hushållningssällskapet. Men det saknas ett helhetsgrepp och tjänstemännen kanske inte känner till gårdarna som finns i den egna kommunen. Vi vill lyfta frågan så att de ser möjligheterna, säger Lena Lidfors.

Olika grupper kan må bra av konceptet, till exempel människor i psykiatrin, arbetslösa och nyanlända flyktingar. På Eriksgård pågår verksamheten fem dagar i veckan. Fredagarna är heldagar med LSS medan socialpsykiatrin och arbetsmarknadsenheten kommer två halvdagar var.

–När grupperna från arbetsmarknadsenheten eller socialpsykiatrin kommer handlar det främst om att de ska ha en bra stund och njuta av miljön. Då är det helt frivilligt om de vill hjälpa till på gården, säger Birgitta.

Birgitta Hüllert på Eriksgård har många års erfarenhet inom socialt arbete, på hvb, hem för vård eller boende, resursskola och förskola och hon har varit ungdomspedagog för ensamkommande ungdomar. Hon är utbildad skötare inom psykiatrisk vård och barnskötare.

–Nu har jag det absolut roligaste jobbet man kan ha. Det är som bäst när jag vet att deltagarna fått en riktigt fin stund här. Jag får använda min fantasi för att få alla att känna att de gör något bra. Och så har vi alla samtal om hönor och hästar och kaniner, det går att prata hur mycket som helst om allt det, säger Birgitta Hüllert.

Text: Lena Frändberg
Foto: Christer Yrjas

Läs mer: SLU:s rapport, Lantgården som resurs för samhället och organisationen av dess välfärdsinsatser
Djuren ger lust att leva

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021