Från Göteborgs filmfestival 2022

Göteborgs filmfestival är tillbaka på bioduk. Och med den är vi tillbaka i hela världen. Så många olika verkligheter vi får inblick i! Förtrycket i kulturrevolutionens Kina, i gårdagens och dagens Palestina eller de globala entreprenörernas individuella val i det nyliberala Sverige. Barns drömmar om frihet och frigörelse från traditioner och patriarkalt förtryck, bögars och flators situation blandas med problem på en stjärnkrog. Här några exempel:

Farah Darin J. Sallam Jordanien/Sverige/Saudiarabien
Spelfilm utifrån verkliga händelser. När inbördeskriget i Palestina bryter ut 1948 blir en fjortonårs flicka inlåst i ett förråd i stället för att börja studera i en högre skola. Genom ett titthål får hon uppleva krigets ohyggliga grymhet. Utomordentligt väl gjord och spelad film.

Let it be morning Eran Kolirin Israel/Frankrike
Här handlar det om dagens situation för palestinier i Israel. En man som gjort karriär i Jerusalem blir fast i sin hemby när israelerna spärrar av den. Både ett familjedrama och en kritisk skildring av såväl den instängda palestinska byn som av det israeliska förtrycket. Dröjande men intensiva bilder av människor som tvingas ta ställning till livsavgörande frågor.

One second

One Second Zhang Yimou /Kina
Ett originellt drama där själva filmremsan har en huvudroll. Den utspelar sig under kulturrevolutionen där enda glädjeämnet i en grå och fattig tillvaro är filmvisning. Yimou har ett suveränt handlag med filmspråket. Människorna och miljöerna är precist tecknade alltifrån rymlingar och föräldralösa barn till en böljande sandöken.

Frigörelsen Kira kovalenko Ryssland/Ossietien
Drama där en ung kvinna försöker frigöra sig från en dominant far och ett instängt samhälle. Alla bär på sår, både psykiska och fysiska till exempel granatskador från krig. Nordossietiens slitna invånare och den trista miljön blir påtagliga.

Softie Samuel Theis/ Frankrike
En finkänslig skildring av en skärpt tioårig pojke som lever i en okänslig omgivning. Morsan super och mobbning är vanlig. Han möter en lärare som ser hans förmåga men som pojken missförstår. Proffsigt skådespeleri särskilt av tioåringen.

Mars One Gabriel Martins /Brasilien
En arbetarfamilj som drömmer om en annan och bättre tillvaro. Dottern kommer ut som lesbisk, den unge sonen infriar inte faderns dröm om att bli fotbollsproffs utan drömmer och agerar för att bli astronaut till mars. Föga går i uppfyllelse men vi charmas av utsökt spel.

Boiling Point Philip Barantini /Storbritannien
Restauranglivet är hårt bakom den eleganta stjärnkrogens dörrar. Under en kväll – för övrigt i en enda tagning – hinner allt hända: allergichock, knark, personliga katastrofer. Intensiva uppgörelser mellan de anställda, spelade av superskickliga skådisar i en väldigt starkt kryddad anrättning.

Den stora friheten Sebastian Meisse /Österrike – Tyskland
Homosexuellas öden i Österrike skildras under tre perioder: 1945, 1957 och 1968. De som undkommit koncentrationslägren under kriget spärras in i fängelser. Nästan hela filmen tilldrar sig i olika fängelser. Mitt i all förnedring spirar romanser men främst ger filmen en bild av hur vedervärdigt samhället behandlat homosexuella.

Fördom och stolthet – en queer filmhistoria Eva Beling/ Sverige
Belings ambition har tydligen varit att få med varenda film som skildrar eller där vi kan ana bögar, flator och transpersoner. Det har lett till en film som har plockat upp det sämsta ur amerikansk dokumentärfilm: Korta prator av diverse experter blandat med snuttar från ett otal filmer. Det som kunde gett oss en fördjupning av hur queerfilmen utvecklats blir en samling korta klipp och uttalanden utan samband och sammanhang.

Golden Land Inko Ashté Finland/Somaliland
En finsksomalisk familj återvänder till Somaliland där mannen på sina ärvda marker vill öppna en gruva för att utvinna guld, cobolt och litium. Den handlar främst om hur familjen anpassar sig till ett nytt liv men också om migration. Är de finnar eller somalier? Filmen blundar varken för den finska främlingsfientligheten eller för klansamhällets negativa effekter i Somaliland men ger ingen djupare analys. Snarare en feelgood med underbar barnskildring.

Good Life Marta Dauliuté, Victorija Siauluté Sverige/Litauen
Unga entreprenörer hyr in sig i kollektivet Tech Farm i Stockholm. De bor, arbetar, umgås, mediterar och diskuterar i en gemensam lokal. Allt handlar om att utveckla individuell färdighet i ett modernt, digitalt och globalt landskap givetvis drivet av ett företag. Språket är självklart engelska. Filmarna låter grundarna och deltagarna komma till tals och berätta om sina positiva upplevelser men tillåter sig också att ifrågasätta.

Samhället utanför är närmast osynligt. Vilken avgrund mellan dessa världsmedborgare med alla möjligheter att ”förverkliga” sig och de som världen runt kämpar för att överleva och nå en smula värdighet. Onekligen en film som ställer väsentliga frågor om samhällsutvecklingen i dag och i morgon.

Jan Molin såg filmerna
Bilderna från filmen One Second

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021