Helgmottagningen svarar på kritiken

Nadja Eriksson är sektionschef på Metadonmottagningen. Hon har tagit del av kritiken som framförts av skrivargruppen Enough och svarar så här:
– Det var värdefullt att läsa patienternas synpunkter och vi tar med oss detta i vårt framtida arbete, säger hon efter att ha tagit del av kritiken från besökarna på helgmottagningen. 

– Vi har 700 patienter i behandling, ungefär 10 procent av dem besöker helgmottagningen som är för patienter i aktivt missbruk. Det är en mottagning för att hjälpa patienterna att dämpa suget och stabilisera måendet. Ofta har de psykiatrisk samsjuklighet. Tyvärr tar de återfall och då måste de gå till mottagningen även på helger, de får väldigt potenta läkemedel av oss och är de i aktivt missbruk kan de inte få dem med sig hem. När de är drogfria och stabila får de hämta medicinen på apotek eller får dem med sig hem.  

Många har lång resväg och skulle gärna slippa komma på helgen.
–  Vi har ett länsövergripande ansvar och för en del blir det nästan ett halvtidsarbete om man bor längre bort. Det är en krävande behandling, men många har ingen annan sysselsättning. Deras historia är mycket varierande, vi har patienter från 23 till 84 år. Vissa har suttit i fängelse 20 gånger, vissa har arbetat, men de flesta har det väldigt svårt och har ett antal diagnoser. Vi försöker med socialtjänsten och arbetsförmedlingen att de ska få anpassad sysselsättning, ibland fungerar det bra ibland sämre. 

Att gå till helgmottagningen underlättar inte att bli drogfri säger många. Här träffar man andra som man kanske helst skulle undvika.  

– De har ändå sina mötesplatser. På mottagningarna träffar de både drogfria och inte drogfria, om patienten kommer till stabilitet då är det väldigt tillfälligt de går på helgmottagningen. Evidensen för den här behandlingen är väldigt bra för många, om patienten klarar sig utan narkotika är det att föredra. Men när de har provat många olika droger, tagit överdoser, då måste man ta till den här typen av behandling. De har ju en otrolig överdödlighet.  

Många känner sig inte bra bemötta? Är du i verksamheten på helgerna?  

– Det var tråkigt att höra. Nej, det är bara sjuksköterskor på helgerna. Vi är ålagda att arbeta så att patienterna är delaktiga. Varje år gör vi patientenkäter och de är inte så dåliga, vi ligger på 7 och 8 på en tiogradig skala. * Vi vet att deras humör växlar, de vill ha en massa andra läkemedel som också är beroendeframkallande, då blir de sura om de inte får det.  

Om du själv skulle önska en förbättring av verksamheten, hur skulle den se ut?  

– Jag skulle kanske önska att vi hade ett bra alternativ för en mer kvinnoorienterad verksamhet, att vi kunde undersöka möjligheter och resurser för specialiserade kvinnomottagningar. Vi har försökt sprida mottagningarna och att inte samla allt på samma ställe.  

Sedan har vi en åldrad patientgrupp. Att vi har 70-plussare, det är en grupp som vi inte är vana vid på en missbruksmottagning. De är resurskrävande, de är sjuka både fysiskt och psykiskt, vi skulle vilja utveckla vård för dem.   

Hur är det med motivationsarbete? 

– Det är kontinuerligt aktuellt, all personal genomgår utbildning i motiverande samtal och i återfallsprevention. I vår målgrupp har många personlighetssyndrom, som instabilt personlighetssyndrom. Hur gör man som personal när till exempel patienten är i affekt?  

Det är en svår grupp, men vi ser fantastiska resultat. På helgmottagningen ser man bara de som misslyckas för tillfället. Jag tycker att vi har kommit en bra bit när det gäller diskussionen runt beroende. Nu är synen att man ska hjälpa missbrukare, tidigare var det mer att de ska ta sig i kragen. Vi i vården, personalgruppen är mer utbildade idag. Man satsar på ett seriöst sätt, på långa processer.  

Vi har tålamod och vi erbjuder och behandlar patienter med evidensbaserade metoder gällande både missbruk och psykiatrisk samsjuklighet.   

Anna Fredriksson

* 361 personer av dem som besökte Metadonsektionen, där Helgmottagningen ingår, svarade på patientenkäten under fyra veckor 2021. Svaren gäller alltså inte specifikt Helgmottagningen.

Skrivargruppen Enough, har efter att ha läst helgmottagningens kommentarer gett en kort replik som du kan läsa här.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

2 Kommentarer

  1. […] är vår upplevelse av helgmottagningen en helt annan än vad sektionschefen beskriver Att patientenkäterna visar att mottagningen ligger på 7-8 på en tiogradig skala finner vi […]  2. […] Här kan du läsa helgmottagningens kommentarer till kritiken. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021