Övervakningens historia

Ett stycke kulturhistoria. Övervakningens historia, Från svarta kabinett till digital massövervakning beskriver väl konflikten mellan maktens vilja att bevara det bestående och privatlivets helgd. För långt innan CIA och FRA har vi övervakats.

Syftet var tidigare att skydda kungar, stormän och diktatorer från republikaner och revolutionärer. Senare har övervakning fortsatt att vara i de konservativas tjänst. För att som i Sverige främst telefonavlyssna kommunister och radikaler men även till exempel folkpartister på 1970-talet.

Under nittonhundratalets krig – både världskrigen och det kalla kriget – utvecklades tekniska underverk för att avlyssna och avkodifiera fiendens kommunikation. Dagens datavärld är delvis ett resultat av USA:s ansträngningar att bryta krypteringen av sovjetisk teletrafik.

Andreas Marklund skriver medryckande och kryddar med belysande anekdoter. Bokens tema är högst aktuellt men Marklund berör föga Kinas systematiska övervakning och Edward Snowdens och Wikileaks avslöjanden.

En säker slutsats kan dras: Trots alla försök att granska hemliga poliser och att lagstifta om förbud mot att snoka i våra privatliv så fortsätter övervakningen i allt mer sofistikerade former.

Jan Molin

Övervakningens historia
Från svarta kabinett till digital massövervakning
Andreas Marklund
Historiska media

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021