Familjedrama i norska fjällvärlden

”Att för den som drabbas av skammen, är döden enda utvägen. Å andra sidan, man vill inte dö om man inte måste.”

Ja, så skriver författaren Jo Nesbø i denna gastkramande thriller om två bröder som lever enligt tesen ”blod är tjockare än vatten”. En bok där blodet flödar fritt och där skammen är så stark att den bevarar familjehemligheter. Hemligheter som tvingar fram ännu fler hemligheter. En bok där mördaren blir hjälparen – där han får hjälterollen. Eller kanske snarare där hjälparen tvingas bli en mördare för att kunna hjälpa.

För tio år sedan slutade jag läsa Jo Nesbøs succéböcker om kriminalkommissarien Harry Hole. Jag hade tröttnat. Men nu när denna fristående bok gavs ut tänkte jag att jag skulle ge honom en chans igen. Det var ändå med viss skepsis jag tog mig an läsningen. Hur skulle det kännas? Skulle jag bli intresserad att läsa vidare?

Så blev det. Jag fångades genast av mystiken i den norska fjällvärlden där handlingen utspelar sig. I den lilla byn där den äldre brodern Roy har bott ensam på föräldragården sedan föräldrarna dött och lillebror Carl har flyttat till USA för att studera.

När Carl helt plötsligt kommer tillbaka till bygden och vill bygga ett hotell mitt uppe på fjället tätnar stämningen och man förstår att något fruktansvärt kommer att hända. Och det gör det. Nästan på varje sida i denna 600 sidor tjocka spänningsroman.

Peter Roth

Kungariket
Jo Nesbø
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] Jo Nesbø har förutom sina Harry Hole-böcker, som sålt i miljontals exemplar över hela världen, även tolkat Shakespeare, skrivit hyllade novellsamlingar samt fristående spänningsromaner, som till exempel Kungariket. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021