Intelligent debut

Queenie Jenkins är tjugofem år, bor i Brixton i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just lyckat få sig själv dumpad. Hon kunde inte föreställa sig att Tom skulle göra slut. Hon trodde de bara hade tagit en paus i förhållandet.

Det låter som hämtat ur en vanlig enkel flickroman. Och så känns det till en början. Men ju längre man läser, ju mer mångfacetterad blir Queenie och hennes problem. Efter ett tag finner jag mig läsande en bok om vardagsrasism, om gentrifiering av det svarta Brixton och om psykisk ohälsa. Queenie, som har sitt ursprung från Jamaica, utsätter sig själv för osäker, våldsam sex och förnedring när hon träffar ett antal vita män efter att hon lagt upp sin profil på Tinder. Hon gör allt för att glömma att hon blivit dumpad av Tom. Till en början undrar man varför, men svaren växer fram mer och mer. Kanske finns svaren i hennes barndom?

Detta är en intelligent och modern debutroman av 31-åriga Carty-Williams, som till vardags bor i London och jobbar som journalist.

Text: Peter Roth

Queenie
Candice Carty-Williams
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021