Dans som utmaning och befrielse

GöteborgsOperans Danskompani är mästare på att bjuda på helt olika dansupplevelser i sina föreställningar. Innan paus Au revoir – en timmas expressiv, aggressiv, depressiv, närmast bombastisk upplevelse – ända ut i en av ljud vibrerande salong. De franska koreograferna Honji Wang och Sébastien Ramirez har sina rötter i streetdance och hiphop och det märks.

Efter paus den mera lättillgängliga och varmt humoristiska Hurricane av den franske koreografen Yoann Bourgeois. Hans bakgrund i akrobatik och nycirkus syns i de berättande tablåer som dyker upp och försvinner på den roterande scenskivan. Ibland i sån fart att centrifugalkraften likt styv kuling föser folk över kanten. För att i nästa stund samla hela den lutande gruppen mitt i orkanens öga som en enda kropp. 

Beyond kallar GöteborgsOperan sin danskväll, som verkligen utmanar dansare, tyngdkraft och den mänskliga kroppens begränsningar; och går just bortom det möjliga. Och faktiskt ibland även det njutbara. 

Au Revoir är nämligen många gånger så smärtsam och utmanande att den nästan går över gränsen. Jordens undergång? Fascismens svarta milis i attack? Kämpande människor som ideligen kommer till korta, bekämpar varann, försöker nå varann – eller toppen eller framgång. Men trots att de stundom svävar i linor över jorden/scenen, likt änglar, andar, gränslösa strebrar, är ändå de krafter som drar oss och världen nedåt så starka att hoppet känns långt borta. Till de frigörande slutminuternas värme, humor, distans.

Konsten som utmaning och befrielse!

Text: Maria Wallin
Foto: Lennart Sjöberg

Beyond 
GöteborgsOperans Danskompani
Världspremiär
Spelas 12, 15, 19, 25 och 29 mars 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021