Godnattsagor om fantastiska kvinnor

”100 berättelser om fantastiska kvinnor” från hela världen och alla tider. För tjejer – och killar och deras föräldrar! Om modiga kvinnor, envisa, inspirerande som sökt sin egen väg och uppfunnit saker, vågat och stått upp för det de trott på och framför allt låtit bli att begränsas av de hinder som historien igenom satts upp för ”det svaga könet”. Dessa begränsningar som – i alla tider – kringskurit, förbjudit och inte släppt fram tjejer och kvinnor. Alla dessa 100 korta berättelser illustreras av 60 kvinnliga bildkonstnärer världen över.

Variationen och bredden är imponerande, alltifrån Hatschepsut, den första kvinnliga faraonen i Egypten för 3 500 år sen, till den i dag 10-åriga skoleleven Coy Mathis i USA. Alltifrån vetenskapskvinnor från jordens alla kontinenter och tider till konstnärer, dansare, musiker, människorättsaktivister, jurister, politiker ja t o m en sjörövare! Med viss slagsida åt USA, England och Italien kanske. Den enda svenska som finns med är Astrid Lindgren, men vi får å andra sidan spännande inblickar i andra länders framgångsrika och egensinniga kvinnor, så jag köper det.

Författarna är italienskor men verksamma i USA numera. De har skaffat fram egna medel för att kunna genomföra projektet. Och bok nr 2 är på väg. Bra! Vem ställer samman Godnattsagor över alla våra fantastiska svenska föregångskvinnor? De behövs.

Maria Wallin

Godnattsagor för rebelltjejer
Elena Favalli & Francesca Cavallo
övers: Åsa Jonason
Bokförlaget Max Ström

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021