I år hedrades Barbara Bergström och hennes engelska skola med SvD´s gyllene bragdmedalj som årets entreprenör.

Vad har då Barbara Bergström gjort för att förtjäna denna ära? Hon har byggt upp en friskolekoncern vars huvuddel hon sålde till amerikanska riskkapitalister för 700 miljoner. Hennes kvarvarande ägande värderas till 500 miljoner.

Det Engelska skolan lyckats med är att attrahera studiemotiverade elever. Där går långt fler elever vars föräldrar är högutbildade än i andra skolor. Därför har skolorna inte behövt alls lika många lärare. Det är det som gett engelska skolan möjlighet att skapa väldiga vinster.

Vetenskapsakademin drog följande slutsatser av forskningen om friskolor: ”Positiva effekter av det fria skolvalet har inte kunnat påvisas; möjligen ger ett fritt skolval något bättre resultat för elever med resursstarka hem. Säkert är dock att det ger upphov till ökad segregation och minskad likvärdighet i skolsystemet.”

På så vis har Barbara Bergström utnyttjat friskolereformen för att göra sig en förmögenhet av våra skattemedel. Vad hon åstadkommit i samhället är en kraftigt ökad segregering i en allt mer försämrad skola.

Engelska skolan ägs av Barbara Bergström och hennes man Hans Bergström. Denne säger just nu att han längtar efter valet i höst. ”Då får det lov att var slut på det här kommunistväldet”. För att underlätta det har han kontaktat SD bland annat för att få dem att inte skärpa kontrollen över friskolorna.

SvD´s bragdpris går alltså till en SD närstående person som utnyttjat friskolereformen till att bli miljardär på vår bekostnad.

Jan Molin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021