Ensamkommande som tar sina liv räknas inte

Personer utan de fyra sista siffrorna i personnumret förs inte in i aktuell statistik över suicid. Vi vet alltså inte hur många självmord som skett bland nyanlända. Inte vilken ålder de hade, kön, nationalitet eller varför de befann sig i Sverige.

I dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen registrerades till och med 2011 endast personer med giltigt personnummer som var bosatta och folkbokförda i Sverige vid tiden för dödsfallet.
Sedan 2012 inkluderas samtliga dödsfall som händer i Sverige, men för personer som inte var folkbokförda i Sverige vid dödsfallet sker en eftersläpning på drygt ett år jämfört med övriga.
Det innebär att vi just nu bara har dessa dödsfall för perioden 2012-2014, uppger Jesper Hörnblad, Socialstyrelsen.
Självmord bland nyanlända i väntan på besked om de får stanna som ägde rum efter 2014 finns alltså inte i registret överhuvudtaget, enligt Jesper Hörnblad, som tillägger att de som ändå finns i registret tyvärr innehåller väldigt dålig information. Både kön, ålder och nationalitet saknas ofta.
– Vi har inte heller någon information om varför de befann sig i Sverige. Vi kan alltså inte skilja på om det handlar en turist, nyanländ eller om personen befann sig i Sverige av någon helt annan anledning.

Barnombudsmannen har kallat till sig ansvariga på Migrationsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för Vård och omsorg till ett möte i nästa vecka. Fredrik Bengtsson kommunikationsdirektör på Migrationsverket säger till Sveriges Radio att han tycker det är bra för att se om myndigheterna kan samarbeta bättre:
– Migrationsverket har ansvar för att pröva asylansökningarna. Kommunerna har ansvar för vård och omsorg och Landstinget som har ansvaret för hälsovården. Någonstans här är det möjligt att vi skulle kunna samverka bättre kring dom här barnen som är utsatta.

Det Fredrik Bengtsson inte nämner är att de flesta kommuner släpper sitt vård- och omsorgsansvar för de unga som Migrationsverket skrivit upp till över 18 år. Då får den unge vanligtvis inte bo kvar i kommunens boende. Då tar Migrationsverket över ansvaret, som de leasar ut till olika asylboenden. Och dit de skickar personer kors och tvärs över landet.
Det är just de här unga, som förlorar boende, skola, kamrater, nätverk, som är i den absoluta riskzonen. Den grupp som nu också fråntas sin gode man enl ett beslut i Överförmyndarnämnden i Göteborg.
Men Fredrik Bengtsson ser i alla fall allvarligt på situationen:
– Här har vi unga människor som känner sig så pass desperata att de är beredda att ta sitt liv. Det är en mycket allvarlig signal för alla involverade myndigheter som vi måste ta på mycket stort allvar.
Det var just det…

Maria Wallin

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021