Migrationsverket backar och gör om?

Onsdagen den 1 februari skulle en ensamkommande som fyllt 18 år köras från sitt HVB sen 1,5 år i Munkedals kommun, till ett asylboende för vuxna i Gislaved.

Han fick besked fredagen innan. Han var så stressad att hans händer darrade när han berättade. Om hotet i Afghanistan, varför han flytt och avslaget han fått från Migrationsverket. Och nu denna förflyttning – från det hem han haft och skolan han gått i sen han kom till Sverige.
Men samma morgon som HVB-föreståndaren skulle köra honom till Småland, gjorde hon och den gode man som funnits innan 18-årsdagen upp, om att låta killen bo kvar och gemensamt täcka kostnaderna, i en privat uppgörelse. Räddad!

Men flera unga, inte bara i Munkedals kommun, står på tur. De flesta kom till Sverige hösten 2015 och har hunnit fylla 18 under den långa väntan på Migrationsverkets intervju och beslut. Eller har blivit uppskrivna i ålder av Migrationsverket. De själva, skolan och deras gode män har hoppats att de ska kunna få bo kvar i Munkedal, en kommun som haft tre stora asylboenden. Det ena är nedlagt, men Åtorp har tomma platser, ligger nära centrum och gör att ungdomarna kan behålla sitt nätverk och fortsätta sin utbildning.

Migrationsverket i Vänersborg låter förra veckan meddela att platserna på Åtorp är ”uppbokade” för asylsökande från andra anläggningar i landet som håller på att avvecklas.
I dag uppger dock Margareta Johnson på Migrationsverket att man undersöker möjligheten att placera inskrivna ensamkommande som blivit 18 och därigenom ”unga vuxna” enligt närhetsprincipen, så att de ska kunna gå kvar i sin skola och bo kvar i sitt nätverk.

Några kommuner i landet, som Lidköping och Lerum, har fattat beslut att de unga får bo kvar även efter att Migrationsverket skrivit upp dem till över 18 år. Lidköping hänvisar till en JO-rekommendation, ”att Migrationsverkets beslut inte har någon rättsverkan för t ex kommunerna och socialtjänsten”.
Men kommunens socialnämnd eller motsvarande måste fatta beslut om ”fortsatt vårdbehov” av den unge, för att kunna få ersättning av Migrationsverket för boendekostnaderna. Det gäller alla över 18 år, annars ska den unge placeras på en flyktinganläggning.
Fram till 30 juni gäller bestämmelserna, enligt Helene Torstensson på Migrationsverket i Vänersborg.

Den 1 juli förväntas ett nytt lagförslag träda i kraft. Därefter måste det föreligga ett beslut om vård enl. LVU eller SoL, för att kommunen ska kunna få ersättning för unga som bor kvar efter sin biologiska eller av Migrationsverket uppskattade 18 årsdag.

Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. […] Då tar Migrationsverket över ansvaret, som de leasar ut till olika asylboenden. Och dit de skickar personer kors och tvärs över landet. Det är just de här unga, som förlorar boende, skola, kamrater, nätverk, som är i den absoluta […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021