Det välfärdsindustriella komplexet tar över

De privata företagen inom vård och skola driver en kampanj för alltmer privatisering. Särskilt skjuter man in sig på Reepalus utredning trots att den inte motsätter sig utan bara vill begränsa vinsterna. Så gott som dagligen ser vi inlägg i SvD, GP och DI av lobbyister från företagens intresseorganisationer. De har gjort mallar där deras företag bara behöver fylla i lite data och skicka till regeringskansliet som ”spontanremisser”.

Folkopinionen som ju är emot vinster i välfärden ser vi föga av, i varje fall i den borgerliga pressen och i televisionen. Den finns dock. I Göteborg anordnade Folkkampanjen för gemensam välfärd nyligen ett möte där ekonomen John Lapidus talade om ”Pengarna, makten och välfärden”.

Lapidus visade hur välfärden tudelats i en offentlig och en privat form. Den offentliga finansieras och sköts av stat, landsting och kommun. Den privata finansieras också av staten men även genom privata sjukförsäkringar. När dessa betalas av arbetsgivaren minskar dock skatten för försäkringstagarna så också där står staten för viss finansiering. Avtalen mellan de privata vårdföretagen och försäkringsbolagen innebär att deras kunder går före i kösystemen.

Ett välfärdsindustriellt komplex har uppstått. De största företagen, Capio, Attendo och Academedia har nu börsintroducerats. AP-fonder har köpt aktier i dem – alltså finansierar våra pensionspengar dem. De är bland andra de som driver kampanjen.

Socialdemokraterna vågar inte ta strid mot det välfärdsindustriella komplexet och deras lobbyister därför att de är rädda för att få hela den borgerliga pressen emot sig. De tycks fortfarande tro att Saltsjöbadsandan existerar då företagen gärna samarbetade med S. Men sedan nyliberalismen med Thatcher och Reagan som ledare tagit över – det som brukar kallas -problemformuleringsprivilegiet är företagsamheten bara intresserade av att driva sin antistatslinje. Varje form av kompromiss som till exempel förre partisekretaren Lars Stjernkvist argumenterade för i Agenda leder bara till eftergifter.

Lapidus konstaterade att kostnaderna för vården ökat kraftigt de senaste åren . Andelen av BNP har på få år ökat från 8 procent till 11. Vi närmar oss USA. Några av anledningarna är de allt fler privata sjukförsäkringarna och ”valfriheten” som lett till fler läkarbesök för mindre allvarliga åkommor.

Text: Jan Molin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021